Groeien voeten tijdens de zwangerschap?

De vreemdheid van zwangerschap slaat weer toe. Ja, je voeten kunnen zelfs groter worden tijdens de zwangerschap – en ja, het is vaak permanent. Maar het gebeurt niet iedereen. Dit is waarom het gebeurt, wat je moet doen als jouw voeten groter worden en hoe je kunt helpen om voetgroei tijdens de zwangerschap te voorkomen.

Groeien je voeten tijdens de zwangerschap
 

Waarom groeien voeten tijdens de zwangerschap?

Voeten kunnen om een ​​aantal redenen groeien. De voet bestaat uit 26 botten en meer dan 30 gewrichten die bij elkaar worden gehouden door een netwerk van banden. Tijdens de zwangerschap is er een ontspanning of loslating van de spieren en banden door jouw hele lichaam. Het is de manier waarop jouw lichaam de bekkengewrichten voorbereidt op de bevalling, en er wordt aangenomen dat jouw fluctuerende hormonale niveaus de oorzaak zijn.

Gewichtstoename draagt ​​ook bij. Nu jouw lichaam meer weegt, worden jouw voeten meer belast, waardoor de gewrichten kunnen verwijden. Zwelling in jouw voeten? Dat is ook een factor.

 

Grotere voeten – of gewoon gezwollen voeten?

Weet je niet of jouw voeten gewoon gezwollen zijn of dat ze echt groeien? Zoek naar een lang leven. Met andere woorden, de voetgroei duurt voort – jouw schoenen die maandag om 10.00 uur strak aanvoelen, zullen donderdag om 17.00 uur nog steeds strak aanvoelen – terwijl de zwelling ongetwijfeld zal fluctueren. Gewoonlijk zijn voeten ’s nachts meer gezwollen dan’ s ochtends, en bij bepaalde activiteiten en houdingen en zelfs jouw dieet kunnen ze meer of minder opzwellen.

Steunkousen, regelmatige massage en cardio training (zolang jouw arts het goedkeurt) kunnen allemaal helpen bij het beheersen van de zwelling van de voet. Aan het einde van de dag moet je ook jouw voeten omhoog leggen. Terwijl ze verhoogd zijn, richt en buig je naar de enkels – tot wel 50 keer – om overtollig vocht uit de voeten en benen te laten komen.

Als jouw voeten groeien, is het goede nieuws dat het geen pijn zal doen. De enige redenen waarom je pijn zou hebben, zijn als je schoenen bleef dragen die te klein waren of als je een ander voetprobleem had dat werd veroorzaakt door een veranderde gewrichtsfunctie (en als je dat deed, zou dat te behandelen zijn).

Je zult waarschijnlijk een halve tot een hele schoenmaat groter moeten gaan, en hoewel je die schattige oude Louboutins misschien niet wilt opgeven, is het belangrijk om een ​​schoen te dragen die goed bij je past (zelfs na de zwangerschap) om voetproblemen te voorkomen. Er zijn een paar schoenen van voor de zwangerschap waarmee je misschien weg kunt komen, zoals een zachte leren mocassin die wat rekbaar is, maar sorry, niets stijfs. Gebruik dit als een goed excuus om schoenen te shoppen.

 

Hoe voetgroei tijdens de zwangerschap te voorkomen

Als je bang bent om uit je favoriete schoenen te groeien, is het goede nieuws dat er een paar manieren zijn waarop je de kans dat je voeten groter worden kunt verkleinen:

  • Draag ondersteunende schoenen. Zorg ervoor dat je schoenen hebt die je voetboog ondersteunen (denk aan sneakers, geen slappe ballerina’s) en schoenen die nergens knijpen of knellen (blijf uit de buurt van die puntige pumps die je geen bewegingsruimte geven).
  • Probeer compressiekousen of steunkousen. Deze kunnen helpen de zwelling van de onderste ledematen onder controle te houden.
  • Voorkom overmatige gewichtstoename. Doe jouw best om binnen het aanbevolen bereik voor gewichtstoename voor jouw lichaamstype te blijven om onnodige druk op jouw voeten te voorkomen.
  • Probeer ondersteunende inlegzolen. Deze kunnen vooral effectief zijn als je al lage voetbogen hebt (“platvoeten”). Vraag jouw arts of fysiotherapeut of zij misschien iets voor je zijn.
  • Voer voetspieroefeningen uit. Deze bewegingen kunnen helpen de spieren te versterken die de voet ondersteunen: sta op één been, pak knikkers op met je tenen, knijp een handdoek met je tenen, ga staan ​​of zitten en ga op je tenen staan ​​en dan weer op je hielen (de tenen-hieltraining kan ook helpen bij zwelling).

Meld je aan voor onze nieuwsbrief