Jouw kans op een miskraam tijdens de zwangerschap

Miskraam komt vaak voor tijdens een zwangerschap, maar er zijn bepaalde mijlpalen waardoor jouw kansen afnemen. Lees meer over jouw risico op een miskraam per week.

Wat is de kans op een miskraam
 
Miskraam, het spontane verlies van een zwangerschap binnen de eerste 20 weken, is een verwoestende gebeurtenis. Het is ook niet zo zeldzaam als je misschien denkt. Wat zeggen de miskraamstatistieken en we beantwoorden de meest gestelde vragen over de kans op een miskraam tijdens de zwangerschap.

 

Hoe vaak komen miskramen voor?

Naar schatting eindigen 30 tot 40 procent van alle concepties in een miskraam. Vaak gebeuren miskramen echter zo vroeg dat de vrouw niet weet dat ze zwanger is. Daarom gaan we uit van slechts 15 tot 20% van de bekende zwangerschappen die in een miskraam eindigen.

Nu we zwangerschap eerder kunnen detecteren, is het waarschijnlijk dat meer vrouwen weten dat ze er een hebben gehad dan hun moeders of grootmoeders in het verleden.

 

Wanneer komen de meeste miskramen voor?

Meer dan 80 procent van de miskramen vindt plaats in het eerste trimester van de zwangerschap. De meest voorkomende oorzaak is een chromosomale afwijking waardoor de foetus onverenigbaar is met het leven. Volgens de March of Dimes zijn deze storingen in de genen van de foetus zelfs verantwoordelijk voor 70 procent van alle miskramen in het eerste trimester. Andere oorzaken kunnen hormonale onevenwichtigheden, schildklieraandoeningen, ongecontroleerde diabetes, immunologische aandoeningen en andere gezondheidsproblemen bij de moeder zijn.

Miskraampercentages in het tweede trimester, die ongeveer 14 tot 20 weken na de zwangerschap plaatsvinden, zijn veel lager. Ongeveer 20% van de miskramen in het tweede trimester houdt verband met chromosomale afwijkingen. De rest komt onder meer voort uit aangeboren afwijkingen, problemen met de placenta, drugs- en alcoholgebruik, infecties en gezondheidsproblemen bij moeders.

Het is belangrijk op te merken dat de meeste miskramen willekeurige en onvoorspelbare gebeurtenissen zijn. Ze worden niet veroorzaakt door iets dat de ouders wel of niet hebben gedaan.

 

Kans op een miskraam per week

Het goede nieuws is dat het risico op een miskraam aan het einde van het eerste trimester ver afneemt. Dus zodra je 14 weken bereikt, neemt het risico op een miskraam dramatisch af. Daarom wachten de meeste mensen met het aankondigen van hun zwangerschap tot na 13 weken zwangerschap.

De kans op een miskraam neemt ook af zodra je een echografie in het eerste trimester hebt ondergaan om te bevestigen dat de foetus de juiste maat heeft en een hartslag heeft.

 

Risico op een miskraam bij latere zwangerschappen

Je moet weten dat de meeste vrouwen (meer dan 85 procent) die een miskraam hebben, opnieuw zwanger kunnen worden en gezonde baby’s kunnen baren. Aangezien de meeste miskramen totaal willekeurig plaatsvinden, verhoogt het hebben van een miskraam niet het risico op een volgend zwangerschapsverlies. Jouw kans om opnieuw een miskraam te krijgen is ongeveer hetzelfde als die van elke andere aanstaande moeder – ongeveer 15 procent voor de meeste vrouwen onder de 35 jaar (het percentage miskramen neemt toe met de leeftijd van de moeder).

Zelfs na twee miskramen stijgt jouw risico om een derde te krijgen slechts lichtjes – en veel artsen zullen pas testen op gezondheidsproblemen die van invloed zijn op een miskraam (zoals baarmoederproblemen, hormonale onbalans of chronische medische aandoeningen) nadat je er twee hebt gehad. of drie.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief