Maagzuur tijdens de zwangerschap

Talloze vrouwen voelen maagzuur tijdens de zwangerschap – brandend maagzuur. Leer hoe je met deze slimme strategieën met maagzuur tijdens de zwangerschap kan omgaan.

Maagzuur tijdens zwangerschap
 
Voel je maagzuur? Niemand kent brandend maagzuur zo goed als een zwangere vrouw. Bovendien kun je tijdens alle drie de trimesters last krijgen van brandend maagzuur tijdens de zwangerschap.

Wees gerust, je bent niet de enige. Bijna de helft van de aanstaande moeders heeft brandend maagzuur tijdens de zwangerschap. Hier lees je meer over maagzuur tijdens de zwangerschap en wat je eraan kunt doen.

 

Wanneer begint brandend maagzuur over het algemeen tijdens de zwangerschap?

Voor veel vrouwen begint brandend maagzuur in het eerste trimester, beginnend rond de tweede maand, en is het een zwangerschapssymptoom dat gedurende de negen maanden aanhoudt.

 

Wat veroorzaakt brandend maagzuur tijdens de zwangerschap?

In het begin van de zwangerschap maakt jouw lichaam grote hoeveelheden van de hormonen progesteron en relaxine aan, die de neiging hebben om gladde spierweefsels door jouw hele lichaam te ontspannen, inclusief die in jouw maagdarmkanaal.

Als gevolg hiervan beweegt voedsel soms langzamer door jouw systeem, wat resulteert in allerlei soorten indigestieproblemen, van dat opgeblazen, gasachtige gevoel tot brandend maagzuur.

Dit kan voor jou ongemakkelijk zijn, maar het is in feite gunstig voor jouw baby. Deze vertraging van de spijsvertering zorgt voor een betere opname van voedingsstoffen in jouw bloedbaan en vervolgens via de placenta in jouw baby.

Maagzuur treedt op wanneer de spierkring die de slokdarm van de maag scheidt, ontspant (net als alle spieren in het maagdarmkanaal), waardoor voedsel en agressieve spijsverteringssappen zich van de maag naar de slokdarm kunnen terugtrekken.

Deze maagzuren irriteren de gevoelige slokdarmwand en veroorzaken een branderig gevoel rond de plaats waar het hart zich bevindt, hoewel het probleem niets met jouw hart te maken heeft.

 

Hoe behandel je brandend maagzuur tijdens de zwangerschap?

Er zijn verschillende manieren om brandend maagzuur tijdens de zwangerschap onder controle te houden en te behandelen. En met zoveel opties – en zo veel tijd – zul je ze waarschijnlijk allemaal proberen:

 • Kauw op suikervrije kauwgom. Als je dit ongeveer een half uur na de maaltijd doet, verhoog je de speekselproductie, waardoor overtollig zuur in jouw slokdarm kan worden geneutraliseerd. Bezorgd over kunstmatige zoetstoffen tijdens de zwangerschap? Suikervrije kauwgom is met mate prima. Als je een van de vrouwen bent die vindt dat kauwgom met muntsmaak brandend maagzuur verergert, kies dan een kauwgom zonder munt.
 • Voeg amandelen toe. Eet na elke maaltijd een paar amandelen, want deze smakelijke noten neutraliseren de sappen in de maag, wat brandend maagzuur kan verlichten of zelfs voorkomen.
 • Drink melk. Kalmeer jouw maag met een klein glas amandelmelk na elke maaltijd of net wanneer het maagzuur toeslaat (je krijgt een calciumbonus). Sommige aanstaande moeders vinden verkoelend comfort in warme melk gemengd met een eetlepel honing.
 • Papaja. Verse, gedroogde of gevriesdroogde papaja helpt bij het verlichten van brandend maagzuur bij sommige vrouwen en bevat ook vitamine A en C.

 

Welke medicijnen kan ik nemen voor brandend maagzuur tijdens de zwangerschap?

Neem voor alle keuzes omtrent medicijnen contact op met jouw huisarts en verloskundige voor de juiste keuze en juiste dosering.

 

Kan ik brandend maagzuur tijdens de zwangerschap voorkomen?

De kans op een volledig maagzuurvrije zwangerschap is klein tot geen. Het goede nieuws is dat door zwangerschap veroorzaakte indigestie ook niets is om je zorgen over te maken.

In de tussentijd zijn er tal van preventieve maatregelen en kalmerende strategieën die je kunt proberen voor maagzuur tijdens de zwangerschap, waaronder:

 • Vermijd triggervoedsel. Als voedsel maagzuur of andere buikproblemen veroorzaakt, haal het dan voorlopig van het menu. Van sommige voedingsmiddelen is bekend dat ze brandend maagzuur veroorzaken, waaronder zeer gekruid of pittig voedsel, gefrituurd of vet voedsel, vleeswaren, chocolade, cafeïne, koolzuurhoudende dranken, munt en citrus.
 • Eet en drink niet tegelijkertijd. Te veel vloeistof vermengd met te veel voedsel zal de maag uitzetten en brandend maagzuur verergeren. Probeer de meeste van jouw vloeistoffen tussen de maaltijden door te drinken.
 • Eet ruim voor het slapen gaan. Of je nu thuis of buiten de deur eet, neem je laatste grote maaltijd minstens twee uur voor het slapen gaan, zodat je maag aan de spijsvertering kan beginnen voordat je gaat slapen. (Een snack voor het slapengaan is prima, zolang het maar licht verteerbaar is.)
 • Voorkom overbelasting van de spijsvertering. Kies niet voor slechts drie grote maaltijden per dag. Kleinere mini-maaltijden en snacks zijn de oplossing voor veel zwangerschapsklachten, van brandend maagzuur tot een opgeblazen gevoel tot achterblijvende energie.
 • Doe rustig aan. Kauwen is de eerste stap in het spijsverteringsproces: hoe meer je kauwt, hoe minder werk jouw maag hoeft te doen. En als je te snel eet, slik je vaak lucht in, waardoor er gasbubbels in je buik kunnen ontstaan. Dus zelfs als je honger hebt of haast hebt, doe je best om kleine hapjes te nemen en goed te kauwen.
 • Houd het losjes. Draag kleding die ademt. Strakke kleding om je middel kan je buik vernauwen, waardoor de druk toeneemt en het maagzuur wordt aangewakkerd.
 • Hou je hoofd omhoog. Zorg ervoor dat je tijdens het eten rechtop zit en daarna een paar uur zo blijft. Liggen, slungelig, onderuitgezakt en bukken brengen allemaal maagsappen weer omhoog. Als je voorover moet buigen, doe dat dan met je knieën in plaats van met je middel. En probeer te slapen met je hoofd ongeveer vijftien centimeter omhoog, wat gebruik maakt van de zwaartekracht om die maagsappen op hun plaats te houden.
 • Let op jouw gewicht. Houd jouw gewichtstoename tijdens de zwangerschap geleidelijk en matig; afhankelijk van jouw startgewicht, binnen het aanbevolen bereik van 10 tot 15 kilo’s. Extra kilo’s kunnen brandend maagzuur verergeren door de druk op jouw spijsverteringskanaal te vergroten.
 • Rook niet. Het is nog een reden om vandaag te stoppen, als je dat nog niet hebt gedaan … en het is niet eens de beste.
 • Ontspan voor opluchting. Stress verergert alle maagklachten, dus leren te ontspannen kan het maagzuur verlichten. Probeer zwangerschapsyoga, meditatie, visualisatie, acupunctuur of hypnose.

 

Wanneer kan ik verwachten dat het maagzuur tijdens de zwangerschap stopt?

Helaas is brandend maagzuur een symptoom dat je waarschijnlijk tijdens jouw hele zwangerschap zult ervaren.

Zelfs als je vroeg in jouw zwangerschap aan maagzuur bent ontsnapt, is de kans groot dat je een golf krijgt die begint rond het tweede of derde trimester, wanneer jouw baarmoeder jouw buikholte overneemt en jouw maag naar boven dwingt.

Gelukkig verdwijnt het maagzuur zodra je bevalt.

 

Zwangerschap en GORD

Als je vóór de zwangerschap gastro-oesofageale refluxziekte (GORD) heeft gehad, is brandend maagzuur niets nieuws, maar behandeling tijdens de zwangerschap kan dat wel zijn.

Nu je in verwachting bent, moet je met jouw arts overleggen of de voorgeschreven medicijnen die je gebruikt nog steeds in orde zijn nu je zwanger bent. Veel van de tips voor het bestrijden van brandend maagzuur kunnen ook helpen bij jouw reflux.

En als brandend maagzuur nieuw voor jou is sinds de zwangerschap en meer dan twee keer per week voorkomt, of als je geen verlichting hebt gevonden gedurende meer dan twee weken, neem dan contact op met jouw arts. Mogelijk heb je GORD ontwikkeld, waarvoor specifieke veranderingen in levensstijl en medicatie nodig zijn.

 

Betekent brandend maagzuur tijdens de zwangerschap dat mijn baby met haar wordt geboren?

Lijdt je aan ernstig maagzuur? Misschien moet je extra babyshampoo inslaan. Onderzoek heeft het bijgeloof bevestigd dat hoe meer brandend maagzuur je tijdens de zwangerschap hebt, hoe groter de kans dat jouw baby wordt geboren met een volle haardos.

Hoe onwaarschijnlijk het ook klinkt, het lijkt erop dat de hormonen die verantwoordelijk zijn voor brandend maagzuur dezelfde zijn die ervoor zorgen dat jouw baby al haar krijgt voor de bevalling.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief