Hoe een miskraam te voorkomen: is er iets dat je kunt doen?

Ongeveer 10 tot 15 procent van de bekende zwangerschappen eindigt spontaan, maar is er een manier om een miskraam te voorkomen? Hier delen we enkele tips voor een gezonde zwangerschap.

Miskraam voorkomen
 
Volgens March of Dimes eindigt ongeveer 10 tot 15 procent van de bekende zwangerschappen in een miskraam. Vrouwen die het verdriet hebben doorstaan, ervaren vaak een onaangenaam, verpletterend schuldgevoel. Is de zwangerschap afgelopen vanwege de cocktail die je had voordat je wist dat je zwanger was? Was het de rauwmelkse kaas die je per ongeluk at, of de stress die je hebt gevoeld over je nieuwe baan?

De waarheid is dat de meeste vroege miskramen worden veroorzaakt door genetische afwijkingen die ver buiten de controle van een aanstaande moeder liggen. Wanneer de chromosomen van de eicel en die van het sperma samensmelten om een embryo te vormen, paren ze gewoonlijk correct. Maar soms raken ze door elkaar. Als ze verkeerd worden gekoppeld, stopt het embryo met de ontwikkeling. Het betekent niet dat er iets mis is met de moeder of vader; de zwangerschap eindigt simpelweg omdat het niet levensvatbaar is.

In de meeste gevallen is er niets dat je kunt doen om een miskraam te veroorzaken, en niets dat je kunt doen om het te voorkomen. Het is een zeer uitdagende aandoening. We zouden graag een behandeling hebben die we kunnen bieden, maar er zijn maar weinig effectieve interventies.

Dat gezegd hebbende, kan een gezonde levensstijl vóór en tijdens de zwangerschap helpen. Hier zijn enkele aanbevelingen om een miskraam tijdens de zwangerschap te voorkomen.

 

Bereid je voor op een mogelijke zwangerschap

Tot de helft van de zwangerschappen is ongepland, wat betekent dat vrouwen vaak niet het beste voorbereid zijn op een zwangerschap wanneer deze zich voordoet. De meeste vrouwen realiseren zich pas een paar weken na hun gemiste menstruatie dat ze zwanger zijn. Tegen die tijd is het ruggenmerg van de foetus al gevormd en klopt het hart. Voorbereiding op zwangerschap door dieet en lichaamsbeweging aan te passen, stress te beperken, te optimaliseren chronische medische aandoeningen en alvast beginnen met het slikken van foliumzuur is ideaal voor alle zwangerschappen. Het dagelijks innemen van 400 mcg foliumzuur kan ernstige geboorteafwijkingen voorkomen die een miskraam zouden kunnen veroorzaken.

 

Plan een afspraak voor conceptie

Als je niet al zwanger bent, plan dan een afspraak met jouw gynaecoloog of huisarts. Ze zullen jouw medische geschiedenis bekijken, vragen naar jouw levensstijl en een jaarlijks onderzoek uitvoeren (als je er een moet krijgen). Ze zullen ook bloedmonsters nemen om te controleren op bloedgroep, Rh-factor en varicella (waterpokken) en rubella-immuniteit. Als je niet bent ingeënt tegen deze infectieziekten, is dit het moment om je alsnog in te enten. Hoewel het overslaan ervan jouw kans op een miskraam niet vergroot, zijn de vaccins levende virussen die niet kunnen worden gegeven als je eenmaal zwanger bent.

 

Eet een uitgebalanceerd dieet

Je slikt misschien al een foliumzuur, maar beschouw het niet als een wondermiddel. Een goed uitgebalanceerd, gezond dieet is de beste manier om de vitamines en voedingsstoffen binnen te krijgen die jouw lichaam nodig heeft om jouw baby te voeden. Bovendien hebben onderzoeken aangetoond dat het dagelijks laden van een verscheidenheid aan vers fruit en groenten de kans op een miskraam aanzienlijk kan verkleinen.

 

Train met mate

Je moet jouw gebruikelijke trainingsroutine voortzetten als je eenmaal zwanger bent, maar dit is niet het moment om te beginnen met trainen voor jouw eerste marathon. De sleutel is matiging: sommige onderzoeken wijzen uit dat zeven uur of meer intensieve lichaamsbeweging per week tijdens de zwangerschap het risico op een miskraam aanzienlijk zou kunnen verhogen. Contactsporten zijn voorlopig ook van de tafel, omdat ze kunnen leiden tot een blessure of val, wat de zwangerschap kan schaden.

 

Beperk cafeïne

Sommige artsen suggereren dat toekomstige moeders hun cafeïne-inname beperken tot niet meer dan 200 milligram per dag, of ongeveer twee kopjes koffie, thee of andere cafeïnehoudende dranken van 150 gram. Maar voor de zekerheid, vraag jouw verloskundige wat zij aanbevelen.

 

Vermijd drugs, roken en alcohol

Vrouwen die zwanger kunnen worden zouden alcohol moeten beperken of uit hun dieet schrappen. Ze zegt dat degenen die roken of recreatieve drugs gebruiken, ook wordt geadviseerd te stoppen. Deze stoffen kunnen in verband worden gebracht met een verhoogd risico op een miskraam.

 

Krijg grip op stress

Naast het verbeteren van jouw algehele humeur, kan ontspannen blijven ook de gezondheid van jouw zwangerschap ten goede komen. In één onderzoek hadden vrouwen die zeiden dat ze zich gelukkig, ontspannen en onder controle voelden 60 procent minder kans op een miskraam. Houd er echter rekening mee dat dagelijkse spanning of angst niet gekoppeld is aan zwangerschapsverlies. Het probleem doet zich voor bij grote spanningen, zoals scheiding of verlies.

 

Beheers diabetes en andere chronische aandoeningen

Een verhoogde bloedsuikerspiegel kan leiden tot misvorming van de foetus en een daaropvolgend verlies, dus vrouwen met diabetes moeten hun toestand onder controle houden. Het beste plan van aanpak is om jouw arts te raadplegen voordat je zwanger wordt om jouw gezondheid te optimaliseren. Chronische medische aandoeningen, waaronder diabetes, hypothyreoïdie, hypertensie en auto-immuunziekten, moeten vóór de zwangerschap worden aangepakt en goed onder controle worden gehouden. Vroeg in de zwangerschap zorg verlenen aan een arts is de sleutel tot een succesvolle zwangerschap bij vrouwen met chronische medische aandoeningen.

 

Vraag naar aspirine met een lage dosis

Probeer je zwanger te worden na een of twee zwangerschapsverliezen? Een studie die in januari 2021 in Annals of Internal Medicine werd gepubliceerd, toonde aan dat een lage dosis “baby” -aspirine een nieuwe miskraam kan helpen voorkomen. In het bijzonder werd het innemen van één tablet van 81 milligram per dag tijdens het proberen zwanger te worden en tijdens de zwangerschap geassocieerd met meer zwangerschappen, meer levendgeborenen en minder zwangerschapsverliezen bij de proefpersonen – zolang ze zich strikt aan het aspirineregime hielden. Neem contact op met jouw arts als je tijdens de zwangerschap een lage dosis aspirine wilt gebruiken.

 

Evalueer jouw medicijnen

Als je medicijnen gebruikt (zelfs een vrij verkrijgbare remedie), laat het dan altijd eerst langs jouw verloskundige gaan om er zeker van te zijn dat het veilig is voor jouw baby. ACE-remmers (hartmedicatie) kunnen bijvoorbeeld foetale misvormingen veroorzaken en de kans op een miskraam vergroten. Vermijd indien mogelijk alle medicijnen terwijl je zwanger bent. Dat is de veiligste manier om ermee om te gaan.

 

Miskraam voorkomen: het komt erop neer

Hoewel deze strategieën een miskraam kunnen helpen voorkomen, kunnen ze het risico als gevolg van chromosomale afwijkingen niet minimaliseren. Soms is een zwangerschap gewoon niet levensvatbaar en is er niets dat de aanstaande ouders kunnen doen om een ​​miskraam te voorkomen. Praat altijd met jouw arts als je je zorgen maakt over zwangerschapsverlies.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief