Mola-zwangerschap

Gelukkig is een mola-zwangerschap een zeldzaam iets. Er gaat dan bij of kort na de bevruchting iets mis en alleen de placenta groeit dan door terwijl er geen vruchtje is. Dit met alle consequenties van dien.

Mola-zwangerschap
Er zijn twee soorten mola te onderscheiden:

  • Complete mola-zwangerschap: een eicel wordt zonder erfelijk materiaal bevrucht door een spermacel. De embryo die hier uit ontstaat is niet levensvatbaar.
  • Incomplete mola-zwangerschap: één eicel wordt bevrucht door twee spermacellen, ook dit embryo is doorgaans niet levensvatbaar.

 

Symptomen mola-zwangerschap

Bij een mola-zwangerschap is de beginfase gelijk aan die van een normale zwangerschap. Je hebt ook zwangerschapsverschijnselen zoals moeheid en ochtendmisselijkheid. De baarmoeder en buik groeien echter sneller en dikker dan normaal. Ook neemt de kans op vaginaal bloedverlies toe. Zodra er een echo wordt gemaakt zal het duidelijk worden dat het gaat om een mola-zwangerschap. Het vruchtzakje met vele kleine blaasjes gezien in plaats van een embryo.

Voor de echo kunnen er echter aanwijzigingen zijn die wijzen op een mola-zwangerschap. Zo is er vaak een zeer hoge HCG-gehalte. Daarnaast kan je kampen met klachen zoals oedeem, hoge bloeddruk en eiwit in de urine.

 

Behandeling van een mola-zwangerschap

Bij een mola-zwangerschap dient de baarmoederholte via de vagina leeggemaakt te worden met een dun slangetje. Dit gebeurt in het ziekenhuis. Het is belangrijk dat na de behandeling het HCG-gehalte in het bloed weer daalt naar normale waarden. Dit moet in 8 weken gebeuren. Gebeurt dit niet dan zal je opnieuw behandeld moeten worden. Daarnaast is er controle op kwaadaardige celdelingen. De gevolgen hiervan kunnen ervoor zorgen dat je mogelijk chemotherapie hebt.

Als het HCG-hormoon niet genoeg daalt binnen die 8 weken , is er kans dat de blaasjes weer aangroeien. Dit betejent dat je ook weer last kan krijgen van zwangerschapssymptomen.

 

Opnieuw zwanger worden na een mola-zwangerschap

Na een mola-zwangerschap kan je opnieuw zwanger worden. Het advies is om dit pas 6 maanden na de verwijdering van de mola-zwangerschap te doen. Aangezien je een eerdere mola-zwangerschap achter de rug hebt wordt er in een vroeg stadium een echo gemaakt. De kans op herhaling is slechts 1% maar je kan niet voorzichtig genoeg zijn.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief