Obstipatie tijdens zwangerschap

Wat veroorzaakt constipatie tijdens de zwangerschap – en wat te doen als jouw darmen gewoon niet in beweging lijken te willen komen.

Last van obstipatie tijdens zwangerschap
 
Onregelmatige stoelgang die een opgeblazen, gasachtig, verstopt gevoel veroorzaken, is een zeer regelmatige zwangerschapsklacht. Dit is wat je kunt doen als je je verstopt voelt.

 

Wanneer begint obstipatie meestal tijdens de zwangerschap?

Obstipatie begint meestal al als de progesteronspiegel stijgt, rond de tweede tot derde maand van de zwangerschap. Het kan erger worden naarmate de zwangerschap vordert en jouw baarmoeder groeit.

 

Wat veroorzaakt obstipatie tijdens de zwangerschap?

Zoals met veel andere zwangerschapssymptomen, zijn zwangerschapshormonen de boosdoener achter obstipatie. Progesteron zorgt ervoor dat de spieren in jouw darmen ontspannen, waardoor voedsel langer in het spijsverteringskanaal blijft hangen.

Het voordeel is dat er meer tijd is om voedingsstoffen in je bloedbaan op te nemen en je baby te bereiken. Het nadeel is dat je in een file met afvalproducten terechtkomt. Jouw uitdijende baarmoeder neemt ook waardevolle ruimte in die normaal door jouw darm wordt ingenomen, waardoor de normale activiteit wordt verkrampt.

 

Wat kan ik doen aan obstipatie als ik zwanger ben?

Je hoeft je niet neer te leggen bij negen maanden ongemak. Er zijn tal van tactieken om obstipatie van de dikke darm te bestrijden (terwijl je aambeien voorkomt, een veel voorkomende bijwerking van obstipatie):

 • Vecht terug met vezels. Vezelrijk voedsel helpt je afval te elimineren; streef elke dag naar 25 tot 35 gram. Controleer de voedseletiketten als je wilt, maar je hoeft het niet allemaal uit te rekenen. Concentreer je in plaats daarvan op het eten van veel volkoren granen en brood, peulvruchten (sojabonen en kikkererwten), vers fruit en groenten (rauw of licht gekookt – bij voorkeur met schil erop) en gedroogd fruit. Voor groen kiezen kan je ook helpen, zowel in de vorm van groene bladgroenten als kiwi’s, die een krachtig laxerend effect hebben. Echt verstopt? Probeer wat zemelen aan jouw dieet toe te voegen, te beginnen met wat strooien en indien nodig verhogen. Raadpleeg echter eerst jouw verloskundige voordat je dit doet, en overdrijf niet, aangezien deze krachtpatsers in vezels belangrijke voedingsstoffen kunnen afvoeren voordat ze kunnen worden opgenomen. (Wees ook voorbereid op wat winderigheid, een andere veel voorkomende klacht van zwangerschap en een tijdelijke bijwerking van het verhogen van de vezels in jouw dieet.)
 • Weersta sommige voeding. Probeer geraffineerde granen (wit brood, witte rijst, geraffineerde granen en pasta) te vermijden als je kunt; ze hebben de neiging om dingen te verstoppen.
 • Drinken. Door elke dag tussen de 8 en 10 glazen vloeistof (water, groente of vruchtensap en bouillon) te drinken, blijven vaste stoffen door jouw spijsverteringskanaal stromen en wordt jouw ontlasting zacht en gemakkelijker te passeren. Je kunt ook gebruik maken van warme vloeistoffen, waaronder heet water en citroen, om de peristaltiek te stimuleren (de darmcontracties die je helpen om naar het toilet te gaan).
 • Kies voor meerdere kleine maaltijden. Grote maaltijden kunnen jouw spijsverteringskanaal overbelasten, waardoor dingen worden gestaakt. Probeer zes minimaaltijden per dag te eten in plaats van drie grote, en je kunt ook minder last krijgen van gasvorming en een opgeblazen gevoel.
 • Ga als je naar het toilet moet. Regelmatig ophouden wanneer je naar het toilet moet kan de spieren die jouw darmen beheersen verzwakken en tot obstipatie leiden, dus probeer te gaan wanneer het nodig is.
 • Kijk naar jouw supplementen en medicijnen. Ironisch genoeg kunnen veel van de supplementen en medicijnen die een zwanger lichaam goed doen (prenatale vitamines, calcium- en ijzersupplementen en maagzuurremmers) obstipatie verergeren. Neem dus contact op met jouw verloskundige over alternatieven (zoals ijzersupplementen met langzame afgifte) of aanpassingen in doseringen totdat de situatie verbetert. Vraag jouw verloskundige ook over het nemen van een magnesiumsupplement om obstipatie te helpen bestrijden. Als je het ’s nachts inneemt kan het ook pijnlijke spieren ontspannen en kun je ook beter slapen.
 • Eet genoeg probiotica. De probiotische acidophilus, gevonden in yoghurt met actieve culturen, stimuleert de darmbacteriën om voedsel beter af te breken om de zaken in beweging te houden. Je kunt jouw verloskundige ook vragen om een ​​goed probiotisch supplement in capsules, kauwtabletten of poedervorm aan te bevelen dat aan smoothies kan worden toegevoegd. Of kijk eens naar Yakult tijdens de zwangerschap.
 • Kom in beweging. Regelmatige lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap stimuleert een regelmatige stoelgang. Zelfs een wandeling van slechts 10 minuten kan dingen in beweging brengen, dus zorg ervoor dat je de aanbevolen hoeveelheid lichaamsbeweging of sport krijgt.
 • Blijf uit de buurt van stimulerende laxeermiddelen. Niet alle laxeermiddelen en ontlastingverzachters (vooral kruiden of zelfgemaakte) zijn veilig voor gebruik tijdens de zwangerschap. Praat met jouw verloskundige voordat je constipatiemedicatie neemt.
 • Doe je zwangerschapsoefeningen. Door je spieren aan te spannen, persen, als je verstopt bent (samen met gewoon zwanger zijn en bevallen), kunnen je bekkenbodemspieren verzwakken, maar gewone aanspanoefeningen kunnen helpen die spieren sterker te houden.
 • Praat met jouw verloskundige. Laat jouw verloskundige weten als je de obstipatie niet kan verhelpen. Ze kan mogelijk medicatie aanbevelen.

 

Kan ik obstipatie tijdens de zwangerschap voorkomen?

Gezonde eetgewoonten en regelmatige lichaamsbeweging stimuleren een snelle spijsvertering, wat obstipatie tijdens de zwangerschap kan helpen voorkomen.

Veel vezelrijk voedsel consumeren (fruit, groenten, volle granen, linzen), voldoende water drinken en actief blijven (of worden) kunnen allemaal gecombineerd worden om obstipatie te voorkomen door de natuurlijke vertraging van de spijsvertering van de zwangerschap tegen te gaan.

 

Wanneer kan ik verwachten dat obstipatie stopt terwijl ik zwanger ben?

Voor sommige vrouwen duurt obstipatie tijdens de zwangerschap als de progesteronspiegel piekt. Als je echter jouw eet- en bewegingsgewoonten verandert, beginnen de zaken meestal soepeler te lopen. En je kunt op elk moment tijdens jouw zwangerschap stappen ondernemen om obstipatie te bestrijden.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief