Ochtendmisselijkheid bij mannen

Ochtendmisselijkheid wordt gekenmerkt door misselijkheid die optreedt tijdens de zwangerschap. Voor mannen kan ochtendmisselijkheid een symptoom zijn van het Couvadesyndroom, dat soms voorkomt bij echtgenoten en partners van zwangere vrouwen. Aangenomen wordt dat het een vorm van een sympathische zwangerschap is waarbij de partner symptomen van zwangerschap ervaart zonder daadwerkelijk zwanger te zijn. De term ochtendmisselijkheid is enigszins misleidend, omdat de misselijkheid die gepaard gaat met ochtendmisselijkheid op elk moment van de dag kan optreden. Het komt het meest voor tijdens het eerste trimester van de zwangerschap, maar kan tijdens de hele zwangerschap een symptoom zijn.

Ochtendmisselijkheid bij mannen
 

Misselijkheid

Misselijkheid is het belangrijkste symptoom van ochtendmisselijkheid bij mannen. Misselijkheid kan optreden met of zonder braken. Het is een gevoel van onbehagen in de maag of de maag die van streek is door de neiging om te braken. Bij mannen kan het optreden wanneer de zwangere vrouw misselijkheid ervaart. Vaste voedingsmiddelen moeten worden vermeden totdat het braken minimaal zes uur is gestopt. Misselijkheid kan worden behandeld met medicijnen tegen misselijkheid.

 

Regelmatig braken

Een zeldzame complicatie van ochtendmisselijkheid kan optreden wanneer het braken frequent is. Bij veelvuldig braken kan de slokdarm, die voedsel van de mond naar de maag vervoert, op sommige plaatsen scheuren. Als de slokdarm is gescheurd, zal er bloed in het braaksel aanwezig zijn. Dit is een aandoening die onmiddellijke medische aandacht vereist.

 

Andere symptomen

Andere symptomen die verband houden met het Couvadesyndroom en ochtendmisselijkheid zijn:

  • indigestie
  • gewichtstoename
  • constipatie
  • diarree
  • hoofdpijn
  • tandpijn

Er kan ook een toename of afname van de eetlust, stemmingswisselingen, jeukende huid of slapeloosheid zijn.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief