Spataderen tijdens de zwangerschap

Spataderen tijdens de zwangerschap komen relatief vaak voor en zijn meestal pijnloos en onschadelijk – gewoon een ander beroepsrisico van aanstaand moederschap. En maak je geen zorgen: na de bevalling krimpen ze samen met de rest van jou lichaam.

Spataderen tijdens zwangerschap
 
Spataderen zijn de grote, gezwollen bloedvaten die voornamelijk in de benen worden aangetroffen, maar die bijna overal in de onderste helft van jouw lichaam kunnen voorkomen – zelfs in jouw rectum of vulva. In feite zijn aambeien niets meer dan spataderen in het gebied rond je rectum – maar daar hoef je tenminste niet naar te kijken.

Wanneer ze boven het huidoppervlak opzwellen, creëren ze die kenmerkende paarsachtige knobbeltjes die er alarmerend uitzien, maar vrij onschadelijk en vrij algemeen zijn en volgens sommige onderzoeken tot 40% van de zwangere vrouwen treffen. Ze verschillen van spataderen of zichtbare aderen, die meestal kleiner zijn en minus de bult – en ook een niet zo mooie bijwerking van zwangerschap.

 

Wanneer beginnen spataderen te verschijnen tijdens de zwangerschap?

Spataderen kunnen zich op elk moment tijdens jouw zwangerschap ontwikkelen, maar ze worden meestal groter en duidelijker naarmate je groter wordt. Na de geboorte zullen die uitstulpingen in de benen verdwijnen en zul je er waarschijnlijk weer uitzien als je pre-zwangere zelf.

 

Wat veroorzaakt spataderen tijdens de zwangerschap?

Het extra volume bloed dat je tijdens de zwangerschap aanmaakt, is essentieel om twee groeiende lichamen te ondersteunen. Het zet echter wel extra druk op je bloedvaten – vooral de aderen in je benen, die tegen de zwaartekracht in moeten werken om al dat extra bloed terug naar je hart te duwen.

Voeg daarbij die gewichtstoename en de druk die je opkomende baarmoeder uitoefent op je bekkenbloedvaten, en de vaatontspannende effecten van het extra progesteron dat je lichaam aanmaakt, en je hebt een recept voor spataderen.

 

Wat kan ik doen aan spataderen als ik zwanger ben?

Er zijn enkele trucs die je kunt proberen om eventuele spataderen die verschijnen terwijl je verwacht te minimaliseren, of ze in ieder geval onder controle te houden. En vergeet niet dat niet alle vrouwen dit symptoom ervaren, dus je bent misschien een van de gelukkigen. Maar als ze toch verschijnen, volgen hier enkele mogelijke oplossingen en tips:

 • Laat je bloed stromen. Sta op wanneer je maar kunt, en houd jouw benen hoog als je zit. Buig af en toe jouw enkels en doorbreek de gewoonte om met gekruiste benen te zitten. Bonus: deze strategie helpt ook om spataderen na de zwangerschap te voorkomen.
 • Kom in beweging. Beweging is de sleutel bij het voorkomen van spataderen – dus maak elke dag een wandeling of twee, of doe een andere vorm van rustige, circulatieverhogende oefeningen. Onderzoek suggereert dat bewegen in water bijzonder nuttig is, dus als je bij het plaatselijke zwembad kunt komen, aarzel dan niet.
 • Houd het comfortabel. Zorg ervoor dat je kleding draagt ​​- inclusief ondergoed – die goed zit en niet knelt, vooral niet rond de bovenkant van je benen. Draag geen strakke riemen of sokken met strakke elastische tops, en blijf uit de buurt van nauwsluitende schoenen en naaldhakken (alsof je er toch in zou kunnen balanceren nu je zwanger bent).
 • Zet hem vast. Een soort krapte die handig kan aanvoelen: zwangerschapssteunpanty, die de neerwaartse druk van je buik kan tegengaan en de aderen in je benen een beetje extra opwaarts kan duwen. Hoewel er geen onderzoek is dat een steunpanty werkt als oplossing voor spataderen, kunnen ze tijdelijke verlichting bieden. Oké, ze zijn niet bepaald sexy, maar door ze aan te trekken voordat je ’s ochtends uit bed komt, voorkom je dat het bloed zich verzamelt.
 • Let op jouw gewicht. Houd jouw gewichtstoename tijdens de zwangerschap laag tot wat jouw verloskundige aanbeveelt – meestal 10 tot 15 kilo. Extra kilo’s verhoogt alleen maar de eisen aan jouw toch al overbelaste bloedsomloop.
 • Slaap aan je linkerkant. Dit helpt om druk op jouw belangrijkste bloedvaten te voorkomen en de bloedsomloop op gang te houden.
 • Niet belasten. Zwaar tillen of persen op het toilet – als je dat andere leuke zwangerschapssymptoom, constipatie, voelt – kan de zichtbaarheid van de aderen vergroten. Onthoud dat aambeien slechts spataderen in de rectum zijn.
 • Krijg jouw dagelijkse dosis vitamines. Een uitgebalanceerd zwangerschapsdieet kan helpen om jouw aderen gezond te houden. Zorg ervoor dat je veel voedsel met vitamine C eet, dat jouw lichaam gebruikt om collageen en elastine te produceren, bindweefsels die de bloedvaten herstellen en onderhouden.
  •  

   Kan ik spataderen voorkomen tijdens de zwangerschap?

   Misschien, maar reken er niet op. Sommige mensen geloven dat het dragen van steunkousen, sporten en het opheffen van je voeten allemaal spataderen kan voorkomen, maar het zijn geen onfeilbare manieren om dit specifieke zwangerschapssymptoom te vermijden. De bovengenoemde tips en remedies zijn echter zeker het proberen waard en kunnen de situatie helpen.

    

   Wanneer kan ik verwachten dat mijn spataderen verdwijnen?

   Je houdt waarschijnlijk niet van de manier waarop spataderen eruit zien, en ze kunnen jeuken of pijn doen, maar het is onwaarschijnlijk dat ze jou of je baby in gevaar brengen. Het goede nieuws is dat in de meeste gevallen, als je ze niet had voordat je zwanger werd, je spataderen binnen een paar maanden na je bevalling zullen krimpen of helemaal verdwijnen.

   Het niet zo goede nieuws? Als je nog een baby krijgt, is er in die tijd geen manier om spataderen te voorkomen (dezelfde aderen zullen waarschijnlijk weer naar voren komen). En net als veel andere zwangerschapssymptomen – inclusief striae – zijn spataderen meestal erfelijk, dus als je moeder ze tijdens de zwangerschap had, heb je meer kans om ze ook te krijgen.

    

   Wanneer moet ik de dokter bellen over spataderen tijdens de zwangerschap?

   Zodra je ze opmerkt. Omdat er een algemeen verband bestaat tussen spataderen en het risico op diepe veneuze trombose (DVT) of bloedstolsels, dat is niet alleen tijdens de zwangerschap, moet je ervoor zorgen dat jouw verloskundige op de hoogte is van jouw toestand.

   Laatste gedachte: als jouw spataderen niet verdwijnen nadat de baby is geboren, kun je overwegen om ze medisch te laten behandelen of operatief te laten verwijderen, alleen niet tijdens de zwangerschap. Probeer geduldig te zijn en onthoud dat de kans groot is dat ze op een bepaald moment na de bevalling minder opvallen of helemaal verdwijnen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief