Tekenen van een miskraam in het eerste trimester

Een miskraam is het verlies van een foetus vóór de 20e week van de zwangerschap. Als de zwangerschap na de 20e week eindigt, wordt dit een vroeggeboorte genoemd. Een miskraam kan ook een spontane abortus worden genoemd, maar het gebeurt door natuurlijke oorzaken en niet door een medische of chirurgische ingreep.

Tekenen van een miskraam tijdens het eerste trimester van de zwangerschap
 
Wanneer er een miskraam optreedt, is dit meestal vóór de 12e week van de zwangerschap, die in het eerste trimester valt. Ongeveer 15 procent van de zwangerschappen eindigt in een miskraam.

Maar vrouwen die een miskraam hebben gehad, kunnen later succesvolle zwangerschappen krijgen.

Slechts 1 procent van de vrouwen die een miskraam hebben gehad, krijgt een tweede miskraam. Er zijn vaak tekenen van een miskraam in het eerste trimester.

 

Bloeden

Vaginale bloeding is een teken van een miskraam in het eerste trimester. Deze bloeding kan worden opgemerkt of het kan volumineuzer en rood of bruin van kleur zijn.

Het is belangrijk op te merken dat het vrij vaak voorkomt dat er in het begin van de zwangerschap lichte vaginale bloedingen zijn, en dit betekent niet dat er zeker een miskraam zal optreden. In geval van bloeding dien je echter medische hulp in te roepen.

 

Afscheiding

Een vaginale afscheiding van vloeistof die roze of helder is, is een teken van een miskraam in het eerste trimester. Deze vloeistof kan stolsels of ander weefsel bevatten. Deze afscheiding kan zwangerschapsweefsel en vloeistoffen uit de baarmoeder zijn.

 

Symptomen aan het einde van de zwangerschap

Veel zwangere vrouwen ervaren symptomen van zwangerschap in het eerste trimester. Deze symptomen zijn onder meer gevoeligheid en zwelling van de borsten en ochtendmisselijkheid. Deze symptomen verdwijnen meestal aan het begin van het tweede trimester, maar als ze eerder of abrupt eindigen, kan dit een teken zijn van een miskraam.

 

Buikpijn

Een miskraam in het eerste trimester kan gepaard gaan met buikpijn en krampen. De pijn kan ernstig en aanhoudend zijn en komt voor in de onderrug of het bekken.

 

Duizeligheid

Er kan ook een gevoel van duizeligheid optreden bij een miskraam in het eerste trimester. Dit kan een gevoel van duizeligheid of een zwak gevoel omvatten.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief