Vaker plassen tijdens de zwangerschap

Je zult veel tijd op het toilet doorbrengen terwijl je zwanger bent. Lees wat de oorzaak is van frequent plassen tijdens de zwangerschap, met tips om de drang te verminderen en urineweginfecties te voorkomen.

Vaker naar het toilet
 
Voor veel vrouwen is veelvuldig plassen een van de eerste tekenen van zwangerschap. Hormonen stimuleren jouw nieren om uit te zetten en meer urine te produceren, waardoor jouw lichaam extra afval sneller kan afvoeren. En naarmate jouw baby groter wordt, kan zijn gewicht op jouw blaas drukken, dus je zult vaker naar het toilet moeten. Lees verder voor meer informatie over dit veel voorkomende zwangerschapssymptoom.

 

Wat veroorzaakt veelvuldig plassen tijdens de zwangerschap?

Als je tijdens de vroege zwangerschap vaak moet plassen, kun je je hormonale veranderingen bedanken die de urineproductie verhogen. Je baarmoeder, die normaal gesproken zo groot is als een vuist, groeit ook en strekt zich uit om je baby te huisvesten. De vergrote baarmoeder legt druk op je blaas en draagt ​​bij aan de drang om te plassen.

De meeste vrouwen krijgen tijdelijke verlichting bij frequent urineren in het tweede trimester. Dat komt omdat jouw baarmoeder hoger in de buik zal stijgen en weg van jouw blaas. Maar verwacht niet dat deze verlichting lang zal duren, aangezien dit symptoom waarschijnlijk in het derde trimester zal terugkeren. De baby zakt lager in jouw bekken ter voorbereiding op de bevalling, waardoor jouw blaas weer onder druk komt te staan.

 

Frequent urineren beheren

Het kan zijn dat je ’s nachts meerdere keren moet plassen. Als dit jouw slaap te veel verstoort, probeer dan na 16.00 uur minder vocht in te nemen. (zorg ervoor dat je ervoor de nodige zes tot acht glazen water per dag drinkt). Vermijd ook koffie, thee, cola en andere cafeïnehoudende dranken. Cafeïne kan het plassen verhogen.

Zorg voor een zacht nachtlampje in de badkamer zodat je jezelf niet midden in de nacht hoeft te verblinden met heldere licht – en verlicht voor de veiligheid ook je pad van bed naar toilet met nachtlampjes.

 

Omgaan met aanhoudende urinelekkage

Tijdens de zwangerschap, vooral in het laatste trimester, kun je ook urine lekken als je lacht, hoest, niest, iets optilt of traint. Dit wordt stressincontinentie genoemd en wordt gedeeltelijk veroorzaakt door de druk van jouw baarmoeder op jouw blaas.

Je kunt lekkage mogelijk voorkomen door bekkenbodem-oefeningen te doen die de bekkenbodemspieren rondom de baarmoeder versterken (de buis die urine uit jouw blaas uit jouw lichaam voert). Om een ​oefening te doen, span en ontspan je die spieren alsof je probeert je urinestraal te stoppen. Probeer de spieren ongeveer 10 seconden samen te trekken, 10 tot 20 keer achter elkaar, minstens drie keer per dag.

Als je urine lekt, kunnen inlegkruisjes je een beetje gelukkiger houden totdat het probleem verdwijnt. Meld elke aanhoudende lekkage aan jouw arts, voor het geval het vruchtwater is in plaats van urine.

 

Vaak plassen en urineweginfecties

Hoewel de nooit eindigende drang om te plassen vervelend is, mag je deze nooit negeren. Als je jouw urine vasthoudt, kan dit leiden tot een urineweginfectie. Urine-plassen in de blaas zijn broedplaatsen voor bacteriën die normaal in de darmen leven, zoals E. coli. Minder vaak kan een urineweginfectie worden veroorzaakt door een bacterie die B-streptokokken wordt genoemd, een ernstigere aandoening die jouw baby erg ziek kan maken. Het vereist orale antibiotica tijdens de zwangerschap en intraveneuze antibiotica tijdens de bevalling om jouw baby veilig te houden.

Typische symptomen van een urineweginfectie zijn onder meer:

  • Frequent urineren
  • Branderig gevoel en pijn tijdens het plassen
  • Bloedige urine
  • Een gevoelige onderbuik

Neem contact op met jouw verloskundige als je een van deze symptomen krijgt. Bovendien zal jouw verloskundige waarschijnlijk vroeg in de zwangerschap en opnieuw tijdens het derde trimester een controle doen. Dat komt omdat ongeveer 5 tot 10 procent van de zwangere vrouwen symptoomloze urineweginfecties heeft. Zonder behandeling kunnen deze gezondheidsproblemen voor jou en jouw baby veroorzaken, zoals een nierinfectie, een laag geboortegewicht of een te vroeg geboren baby. Jouw arts kan jouw urine bij elk bezoek ook op bacteriën controleren met een peilstok, die op dezelfde manier werkt als een zwangerschapstest thuis.

Urineweginfecties worden behandeld met een zwangerschapveilig antibioticum. Omdat deze infecties soms terugkeren, kan jouw verloskundige ook een maandelijkse controle doen. Als de infectie terugkeert, moet je mogelijk de rest van jouw zwangerschap antibiotica gebruiken.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief