Zwangerschapsdementie: wat als het jou overkomt

Vergeetachtigheid komt vaak voor tijdens de zwangerschap. In de volksmond spreken we dan over zwangerschapsdementie. Dit kan ook jou overkomen en daarom meer informatie over zwangerschapsdementie.

Zwangerschapsdementie
 
Een doorsnee avond voor mij van maandag tot en met vrijdag is vrij alledaags. Kom thuis van je werk. Trek comfortabele kleding aan. Laad wasmachine, droger en vaatwasser. Kom tot rust. De meeste van mijn klusjes heb ik echter maar voor de helft gedaan. Natuurlijk heb ik de wasmachine, droger en vaatwasser leeggemaakt en geladen, maar ik vergat bij minstens twee van de drie machines op “start” te drukken. Let wel, dit is meer dan een of twee gelegenheden voorgekomen. Klinkt bekend?

 

Zwangerschapsdementie

Voor mij is zwangerschapsdementie het gevoel een kamer binnen lopen – echt naar binnen te gaan voor een doel – en me niet te herinneren waarvoor je daar naar binnen bent gegaan, 10 keer per dag. Ik beschouw mezelf als een behoorlijk slim persoon. Ik ben ook een type die lijsten maakt. Mijn lijstitems varieerden van ‘rekeningen betalen’ en ’tandartsafspraak maken’ tot ‘mama bellen om haar te vragen naar XYZ’ of ’treinkaartje kopen vandaag om 17:00 uur’ Dus toen ik de eenvoudigste dingen begon te vergeten, is het veilig om te zeggen dat flippen een understatement was. Is zwangerschapsdementie slechts een mythe of was dit mijn nieuwe realiteit?

 

Wat kan helpen bij zwangerschapsdementie

Ik ben er absoluut van overtuigd dat het zwangerschapsdementie echt is. En het is volkomen normaal en buitengewoon gebruikelijk. Het goede nieuws is echter dat het ook tijdelijk is. Hier zijn enkele handige tips die me hebben geholpen om door mijn geheugenverlies heen te komen:

 

Wees lief voor jezelf

Haal diep adem en probeer niet te streng voor jezelf te zijn. Stress zal je brein alleen maar meer vertroebelen.

 

Slaap is belangrijk

Probeer meer slaap te krijgen.

 

Eén ding tegelijk

Probeer niet alles tegelijk te doen. Terwijl je je probeert in te schrijven voor zwangerschap nieuwsbrieven, een babymoon plant, kinderwagens, flessen en andere benodigdheden onderzoekt en verloskundigen interviewt, zul je je een stuk helderder voelen als je je op slechts één taak tegelijk kunt concentreren en andere dingen los kunt laten. Schrijf de belangrijke dingen op papier en maak er een prioriteit van om de hele dag door de lijst te bekijken. Je kunt ook proberen de avond ervoor jouw to-do-lijst voor te bereiden. Wil je hightech gaan? Gebruik die iPhone- of Sticky Note-functie op jouw laptop voor goed gebruik en stel meldingen voor jezelf in.

 

Gingko biloba

Vergeet het kruidensupplement gingko biloba. Het is niet bewezen dat deze “geheugenbooster” veilig is voor gebruik tijdens de zwangerschap.

 

Na de bevalling kan je vergeetachtig blijven

Verwacht dat de waas in de eerste weken na de bevalling blijft hangen. Vermoeidheid kan de plaats innemen van hormonen als primaire boosdoener, maar ook dat zal voorbijgaan.

 

Blijf lief voor jezelf

Zorg dat je niet gefrustreerd raakt door jezelf wanneer je de wasmachine en droger laadt en vergeet op start te drukken of jouw autosleutels in de koelkast vind – probeer erom te lachen. Het zal in ieder geval zorgen voor een goed verhaal voor je partner en vrienden.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief