Zwangerschapsmasker: wat doe je ertegen?

Een van de veelvoorkomende zwangerschapskwalen is het zwangerschapsmasker. Lees meer over deze veel voorkomende verandering van de zwangerschapshuid die je kunt ervaren wanneer je in verwachting bent.

Zwangerschapsmasker
 
Als je donkere, vlekkerige, bruine, confetti-achtige plekken op je voorhoofd, bovenlip, neus en wangen hebt opgemerkt, heb je waarschijnlijk melasma – dat vaak het zwangerschapsmasker wordt genoemd. Maar je bent niet de enige – deze aandoening treft naar schatting 50 tot 75 procent van de aanstaande moeders.

 

Wat veroorzaakt een zwangerschapsmasker?

Het zwangerschapsmasker – technisch melasma genoemd – verschijnt wanneer een sterke stijging van de oestrogeen- en progesteronspiegels een overmatige productie van melanine stimuleert, ook wel bekend als hyperpigmentatie. Dat betekent dat je huid, sproeten en moedervlekken er donkerder uit kunnen zien, er is waarschijnlijk een donkere lijn in het midden van je buik (de linea nigra) en je tepelhof kan een diepere tint hebben. Melasma komt vooral veel voor bij vrouwen met een donkere huidskleur, of vrouwen van Aziatische en Afrikaanse afkomst, die meer pigment in hun huid hebben dan mensen met een lichte huidskleur. Blootstelling aan zonlicht kan het erger maken.

Het goede nieuws: de verkleuring is tijdelijk en verdwijnt meestal na de bevalling of, in sommige gevallen, nadat je klaar bent met borstvoeding.

 

Wat kun je doen aan een zwangerschapsmasker?

Er zijn een paar trucs die je kunt proberen om zwangerschapsmasker te minimaliseren, waaronder de volgende:

  • Zorg voor meer foliumzuur. Eet voedingsmiddelen die foliumzuur bevatten, aangezien studies hebben aangetoond dat een folaattekort verband kan houden met hyperpigmentatie. Goede keuzes zijn onder meer groene bladgroenten, sinaasappels, volkorenbrood en volkoren granen. Je krijgt, als het goed is, foliumzuur ook uit de vitaminesupplementen die je dagelijks slikt.
  • Bescherm jezelf. Draag de hele dag en elke dag een zonnebrandcrème van factor 30 of hoger op je gezicht, zelfs als je niet naar buiten gaat. Schadelijke stralen kunnen rechtstreeks door jouw ramen komen, en blootstelling aan de zon zal jouw zwangerschapsmasker alleen maar duidelijker maken. Blijf uit de zon wanneer de zonnestralen het sterkst zijn – van 10.00 uur tot 14.00 uur – en maak een fashion statement met een zonnebril en een hoed met brede rand wanneer je het huis verlaat.
  • Verberg het. Maak van een goede concealer je beste vriend. Kies een corrigerende foundation en concealer die niet-comedogeen, hypoallergeen en ontworpen zijn om hyperpigmentatie te verhullen. Stem beide af op jouw huidskleur, maar zorg ervoor dat de concealer een tint lichter is dan jouw gebruikelijke product – of jouw huidskleur, als je er gewoonlijk geen gebruikt – en breng deze aan op de vlekkerige plekken. Breng vervolgens je foundation aan op de rest van je gezicht. Als concealer andere problemen veroorzaakt, bijvoorbeeld als je een vette of gevoelige huid hebt, gebruik dan geperst poeder om de vlekken lichter te maken.

 

Welke huidoplossingen zijn verboden tijdens de zwangerschap?

Gebruik geen peelings, bleekmiddelen of andere chemisch gebaseerde oplichtingsbehandelingen tijdens de zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding, aangezien deze mogelijk de huid kunnen binnendringen. Lasers, die vooral nu irritant kunnen zijn, zijn ook no-no’s.

Als melasma aanhoudt, zelfs nadat je klaar bent met het geven van borstvoeding, vraag dan jouw dermatoloog naar behandelingsopties. Maar vergeet niet dat jouw nieuwe huid waarschijnlijk weer normaal zal worden nadat je van jouw baby bent bevallen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief