6 verrassende zwangerschapssymptomen voor mannen

Je bent waarschijnlijk bekend met de zwangerschapssymptomen van aanstaande moeders, maar hoeveel weet je van de symptomen die aanstaande vaders ervaren?

Mannen met zwangerschapssymptomen
 
Word je binnenkort vader? Dan zul je zeker te maken krijgen met een aantal van de volgende situaties, zoals deze: Je zwangere partner heeft een goed excuus om te genieten van haar trek in chips en ijs, maar waarom ben je net zo snel aan het graven?

De kans is groot dat je niet alleen snacks deelt – je deelt ook symptomen, samen met minstens de helft van alle andere toekomstige vaders. In feite is het delen van zwangerschapssymptomen zo wijdverbreid dat onderzoekers het couvadesyndroom hebben genoemd, een Franse term die zich grofweg vertaalt naar ‘we zijn zwanger’. Heb je de afgelopen maanden iets gedaan of gevoeld waardoor je je afvroeg: “Wacht, wie is hier zwanger? Jij of ik?” Lees verder om te zien hoeveel van deze symptomen van sympathische zwangerschap jij ook ervaart.

 

Symptoom # 1: Angst

Zelfs de meest stoere gasten kunnen rusteloze nachten, brandend maagzuur en periodes van vermoeidheid ervaren terwijl hun partners zwanger zijn. Waarom? Het blijkt dat sommige mannen hun zorgen over zwangerschap veel vaker met hun toekomstige co-ouder delen dan anderen. Vreemd genoeg ontdekte één onderzoek dat mannen die ofwel erg ver van hun eigen ouders verwijderd waren of die heel dichtbij waren, minder snel gestrest waren tijdens de zwangerschap van hun partner – maar degenen die ertussenin vielen, waren angstiger.

Hoe kun je het woelen temmen? Neem contact op met andere aanstaande vaders, van wie velen misschien in dezelfde schoenen als jij trillen. En denk niet dat je de zenuwen kunt uitschakelen door de zwangerschap af te sluiten. Door meer betrokken te zijn, kun je je beter voorbereid en onder controle voelen.

 

Symptoom # 2: Misselijkheid

Ochtendmisselijkheid is niet exclusief voor ochtenden – of voor toekomstige moeders. Hoewel dit beruchte zwangerschapsprobleem wordt toegeschreven aan een toename van de hormonen van een vrouw tijdens de zwangerschap, kunnen mannen ook merken dat ze naar het toilet rennen. Maar in plaats van dat oestrogeen de boosdoener is, is mannelijke misselijkheid waarschijnlijk het gevolg van de bovengenoemde angst en veranderingen in het dieet, die vrij vaak voorkomen bij mannen die eten om stress te verlichten. De genezingen: word (of blijf) lichamelijk actief als middel om stoom af te blazen, praat met je partner of een vriend over wat je zorgen baart, eet goed en let op je alcoholgebruik.

 

Symptoom # 3: Stemmingswisselingen

Schrik niet als jouw partner een paar keer per dag een Dr. Jekyll en Mr. Hyde routine heeft, vooral tussen week zes en tien, wanneer hormonen als een vloedgolf door haar lichaam stromen. Ze kan pingpongen tussen vreugde en verdriet, rust en angst, en liefheid tot (extreme) chagrijnigheid – en jij mag hetzelfde doen. Feit is dat hoewel hormonen stemmingswisselingen versterken, de onderliggende oorzaak bij zowel mannen als vrouwen hetzelfde is: zenuwen.

Zoals je ongetwijfeld beseft (waarschijnlijk midden in de nacht), is het krijgen van een baby een groot probleem, en je leven zal nooit meer hetzelfde zijn. In veel opzichten is het al aan het veranderen, wat kan leiden tot minder slaap en zelfs meer gemengde emoties. Al dit zorgen maken is natuurlijk, en het uitbalanceren van de hoogte- en dieptepunten van het worden van een nieuwe vader vergt oefening. Er bestaat niet zoiets als een perfecte ouder, en nu leren accepteren is een goede oefening voor wanneer de baby eindelijk arriveert.

 

Symptoom # 4: Veranderingen in zin in seks

Tijdens de zwangerschap kan de geslachtsdrift van een vrouw ofwel toenemen (geluk heb je) of verschuiven naar neutraal – of beide binnen dezelfde week. Sommige toekomstige mama’s ervaren een seksuele golf (vooral tijdens het tweede trimester), terwijl anderen te moe, ongemakkelijk of zelfbewust zijn over hun lichaam om geïnteresseerd te zijn. Maar de mannelijke mojo is op dit moment net zo onvoorspelbaar: sommige toekomstige vaders worden opgewonden door de veranderingen in het lichaam van een zwangere partner, terwijl anderen de transformatie misschien een overweldigende herinnering vinden aan de verantwoordelijkheden die om de hoek opdoemen. Sommige mannen krijgen energie van het vooruitzicht een baby te krijgen, terwijl anderen uitgeput zijn door er alleen maar aan te denken. En sommige aanstaande ouders zijn te bang om de baby pijn te doen om zelfs maar aan seks te denken. (Je kan gewoon seks hebben er is geen risico.)

Als je seksleven tot stilstand is gekomen, probeer dan intiem te blijven. Onthoud dat seks slechts één fysiek vertoon van intimiteit is, en er zijn veel andere manieren om dichtbij te zijn zonder elkaar aan te raken. Een paar tedere tactieken om te proberen: sta wat eerder op om samen voor het werk een kopje cafeïnevrije koffie te drinken, maak een avondwandeling (hand vasthouden) of kruip lekker op de bank met popcorn en een film. Het belangrijkste is om manieren te vinden om genegenheid met je partner over te brengen en de nieuwe gevoelens te delen die jullie allebei kunnen ervaren… binnen en buiten de slaapkamer.

 

Symptoom # 5: Gewichtstoename

Een grotere buik is misschien een gegeven voor een aanstaande mama, maar waarom komt een man gemiddeld 7 kilo aan tijdens de zwangerschap van zijn partner? Sympathiek snacken is misschien een factor, maar dat is niet het hele verhaal. Een meer waarschijnlijke boosdoener is cortisol, toepasselijk het ‘stresshormoon’ genoemd omdat het tijdens perioden van angst in grotere hoeveelheden wordt uitgescheiden. Cortisol reguleert de insuline- en bloedsuikerspiegels, dus jouw lichaam kan denken dat het honger heeft als dat niet het geval is. Bovendien leidt cortisol naar de plaats waar je de kilo’s opslaat, en dat is – je raadt het al – naar de buik. Bestrijd je buikje door jouw keuken te vullen met gezonde snacks en jouw algehele calorie-inname in de gaten te houden. Overweeg ook om jouw trainingsroutine te versterken om stress en jouw taille te verminderen.

 

Symptoom # 6: Pijntjes

Veel symptomen van het couvadesyndroom lijken duidelijke oorzaken te hebben (lees: zenuwen), maar andere zijn mysterieuzer. Mannen melden consequent tandpijn, rugpijn, hoofdpijn, krampen in de benen en andere pijnen in verschillende onderzoeken naar sympathische zwangerschap. Sommige mannen melden zelfs dat ze pijn ervaren op dezelfde plaatsen op hetzelfde moment als hun partners. Onderzoekers moeten nog een fysieke verklaring vinden voor deze gelijktijdige pijntjes, dus de oorzaak is waarschijnlijk psychologisch: sommige toekomstige vaders reageren misschien op onbewuste gevoelens van competitie (ze dragen misschien geen kind, maar worden wel ook ouder). Hoe het ook zij, de oplossing voor je problemen zit hem eerder in eerlijke communicatie over de aanstaande veranderingen in jouw leven dan een pijnstiller.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief