Oedeem (zwelling van enkels en voeten) tijdens de zwangerschap

Vindt je het moeilijker om jouw veters te strikken dan normaal? Gezwollen voeten en enkels kunnen de reden zijn. Lees wat oedeem veroorzaakt tijdens de zwangerschap – en wat je eraan kunt doen.

Zwelling voeten zwangerschap
 
Je buik is niet het enige dat tegenwoordig opzwelt. Tijdens de zwangerschap kun je een lichte zwelling door jouw hele lichaam krijgen – vooral, dankzij de zwaartekrachtwetten, in jouw voeten en enkels.

De mate van zwelling die je ervaart, kan variëren met het uur (toename in de avond) en met het weer (warmere temperaturen voorspellen meer zwelling).

 

Wanneer zwellen voeten op tijdens de zwangerschap?

Oedeem treft ongeveer driekwart van de zwangere vrouwen. Het kan beginnen rond week 22 tot week 27 van de zwangerschap en zal waarschijnlijk blijven hangen tot je bevalt (aan de positieve kant, al snel zul je sowieso niets onder je buik zien).

 

Wat veroorzaakt gezwollen enkels en voeten tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap treedt oedeem op wanneer lichaamsvloeistoffen toenemen om zowel jou als jouw baby te voeden en zich ophopen in jouw weefsels als gevolg van een verhoogde bloedstroom en druk van jouw groeiende baarmoeder op de bekkenaderen en jouw vena cava (de grote ader aan de rechterkant van jouw lichaam dat bloed van jouw onderste ledematen naar jouw hart terugvoert).

Hierdoor ervaar je deze oh-zo-noodzakelijke toename als oh-zo-vervelende zwelling – vooral gezwollen enkels en voeten (maar ook je handen, zoals je misschien hebt gemerkt toen je voor het laatst probeerde je ringen af ​​te doen). Je kunt ook meer zwelling in jouw voeten hebben als jouw gewichtstoename sneller is geweest.

 

Zijn er risico’s verbonden aan gezwollen enkels en voeten?

Hoewel het zeker niet opzwelt (vooral wanneer je aan het eind van de dag probeert jouw voeten in jouw schoenen te persen), is milde zwelling van de enkels en voeten veroorzaakt door oedeem onschadelijk en volkomen normaal.

Het is ook net zo normaal om geen merkbare zwelling te ervaren (een op de vier gelukkige zwangere vrouwen doet dat niet).

Als jouw handen of gezicht echter gezwollen worden of als de zwelling langer dan een dag aanhoudt (dat wil zeggen het verbetert niet van de ene op de andere dag), bel dan jouw verloskundige.

Overmatige zwelling kan een teken zijn van pre-eclampsie, maar als dit het geval is, gaat het gepaard met een aantal andere symptomen (zoals verhoogde bloeddruk, snelle gewichtstoename en eiwit in de urine). Als jouw bloeddruk en urine normaal zijn (ze worden bij elk prenataal bezoek gecontroleerd), hoef je je nergens zorgen over te maken.

In zeldzame gevallen kan zwelling in de benen een teken zijn van diepe veneuze trombose (DVT), een mogelijk levensbedreigende aandoening die optreedt wanneer zich een bloedstolsel vormt in een diepe ader.

Zwelling door DVT heeft de neiging om slechts één been te treffen (meestal het linkerbeen) en kan een gevoel van zwaarte of pijn veroorzaken dat erger wordt wanneer je opstaat, of een huid die rood of warm aanvoelt. Als je een van deze symptomen opmerkt, bel dan onmiddellijk jouw arts.

 

Hoe te voorkomen dat voeten zwellen tijdens de zwangerschap:

  • Vermijd langdurig staan ​​of zitten. Als je veel op de been bent, neem dan pauze en ga zitten. Als je veel zit, maak dan minstens één keer per uur een wandeling van 5 minuten.
  • Leg je voeten lekker hoog. Breng indien mogelijk jouw benen omhoog als je zit. Wie heeft een beter excuus om je voeten hoog te leggen ​​dan een zwangere vrouw?
  • Slaap op jouw zij. Als je dat nog niet hebt gedaan, probeer dan op je zij te slapen (bij voorkeur je linkerkant) – het helpt je nieren, wat helpt om afval te elimineren en zwelling te verminderen.
  • Kom in beweging. Doe wat voor de zwangerschap geschikte bewegingsvormen, zoals wandelen (waardoor het bloed blijft stromen). Of als jouw verloskundige het goed vindt, probeer dan te zwemmen (de waterdruk duwt vloeistoffen uit jouw weefsels terug in jouw aderen, waar het naar jouw nieren gaat, zodat je het uit kunt plassen).
  • Vermijd te strakke sokken of kousen met een elastische bovenkant. Jouw doel is om bloed en vocht zo vrij mogelijk te laten stromen (sokken die een deukstreep rond jouw been achterlaten, zijn waarschijnlijk te strak).
  • Draag comfortabele schoenen. Vooral als je op pad gaat. Overweeg ook orthopedische schoenen of inlegzolen, waardoor jouw voeten beter aanvoelen en ook tijdens de zwangerschap been- en rugpijn kunnen verminderen. Als je eenmaal thuis bent, schakel je over op zachte pantoffels.
  • Probeer extra ondersteuning. Kies voor een volledige panty (met extra buikruimte) of knie- of dij-kousen (een betere keuze als je het altijd warm hebt) die niet strak aan de bovenkant zitten. Welk type ondersteuning je ook kiest, trek ze ’s ochtends voordat de dagelijkse zwelling begint aan, zodat ze hun werk effectiever kunnen doen.
  • Drink veel water. Het lijkt misschien contra-intuïtief om te proberen vloeistoffen met vloeistof weg te spoelen, maar als je 8 tot 10 glazen water per dag drinkt, wordt jouw systeem ontdaan van overtollig natrium en andere afvalproducten, waardoor zwelling tot een minimum wordt beperkt.
  • Doe rustig aan met het zoutvaatje. Te veel zout is niet goed als je zwanger bent maar te weinig zout verhoogt de zwelling – dus laat het niet helemaal weg uit je zwangerschapsdieet. Maar zoals alles, is het het beste om jouw inname met mate te houden en jouw eten naar smaak te zouten.

 

Een andere reden waarom je schoenen strakker worden: voetgroei

Naast oedeem speelt er nog een andere factor als je schoenen lekker knus aanvoelen: net als de rest van het bindweefsel in je lichaam, worden die in je voeten losser dankzij het hormoon relaxine, waardoor de botten zich kunnen verspreiden.

Als je bij jouw oude schoenen blijft, kunnen jouw voeten bekneld aanvoelen. Na een paar maanden neemt de zwelling af en valt het extra gewicht (meestal) weg.

Maar hoewel jouw gewrichten en bindweefsel strakker worden, kunnen jouw voeten permanent groter blijven – tot een volledige schoenmaat.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief