Veilig afvallen tijdens de zwangerschap

Als je tijdens de zwangerschap aan overgewicht lijdt, loop je een groter risico op complicaties. Afvallen tijdens de zwangerschap kan dus belangrijk zijn. Teveel gewicht maakt het ook waarschijnlijker dat je een moeilijke bevalling krijgt en een keizersnede nodig hebt.

Veilig afvallen tijdens zwangerschap
 
Om die redenen kun je overwegen om tijdens de zwangerschap af te vallen als jouw body mass index (BMI) te hoog is. Maar gewichtsverlies tijdens de zwangerschap moet met zorg worden behandeld. In veel gevallen is gewichtsverlies tijdens de zwangerschap in feite verminderde gewichtstoename tijdens de zwangerschap.

 

Is afvallen tijdens de zwangerschap veilig?

Het advies aan vrouwen is om een ​​gezond gewicht te bereiken voordat ze zwanger worden. Zelfs een klein beetje gewichtsverlies kan al een verschil maken.

Afvallen voordat je zwanger wordt, is de beste manier om het risico op problemen veroorzaakt door overgewicht te verkleinen. Als je zelfs maar een klein beetje gewicht verliest (5% tot 7% ​​van jouw huidige gewicht), kunt je jouw algehele gezondheid verbeteren en de weg vrijmaken voor een gezondere zwangerschap.

 

Stoppen met afvallen als je zwanger raakt?

Maar wat als je onverwachts zwanger wordt en jouw body mass index in de categorieën overgewicht of obesitas valt? Of wat als je een gezond voedings- en bewegingsprogramma volgt om af te vallen en je zwanger wordt voordat je jouw doel bereikt?

Het is niet nodig om, als je aan overgewicht of obesitas lijdt, een gezond dieet- en bewegingsprogramma stop te zetten als je eenmaal zwanger bent. Er zijn wel een paar waarschuwingen voor gewichtsverlies tijdens de zwangerschap.

Drastisch gewichtsverlies wordt ontmoedigd tijdens de zwangerschap, maar een gezond dieet bestaande uit lichaamsbeweging en portiecontrole met uitgebalanceerde maaltijden kan tijdens de zwangerschap worden gestart.

 

Aanbevelingen voor gewicht tijdens de zwangerschap

Als je zwanger wordt, is een van jouw eerste stappen om een ​​verloskundige te ontmoeten om een ​​plan voor de komende negen maanden te ontwikkelen. Tijdens jouw eerste gesprekken wil je misschien een plan bespreken voor voedzaam eten en gezonde lichaamsbeweging. Je kunt ook jouw veranderende gewicht bespreken.

Afhankelijk van jouw huidige programma voor gewichtsverlies of voedingsgewoonten, is het zeer waarschijnlijk dat de nadruk zal liggen op gezonde gewichtstoename en niet op gewichtsverlies. Jouw verloskundige kan gestandaardiseerde aanbevelingen gebruiken en deze aanpassen aan jouw behoeften.

 

Niet iedereen hoeft evenveel aan te komen tijdens de zwangerschap

Er zijn verschillende aanbevelingen voor gewichtstoename voor vrouwen met verschillende gewichten (ingedeeld naar body-mass index of BMI). Maar daar was er enige controverse over de aanbevelingen voor zwaarlijvige vrouwen, omdat er geen onderscheid is tussen klassen van zwaarlijvigheid. De richtlijnen zijn bijvoorbeeld mogelijk niet geschikt voor vrouwen met morbide obesitas.

Volgens de richtlijnen lijkt gewichtstoename onder de normen voor zwangere vrouwen met overgewicht geen negatief effect te hebben op de gezondheid van de baby. Vrouwen met overgewicht die maar 3 tot 6 kilo tijdens de zwangerschap zijn aangekomen, hebben resultaten gehad die net zo gezond waren als vrouwen met overgewicht die binnen de momenteel aanbevolen richtlijnen zijn aangekomen.

Voor zwangere vrouwen met overgewicht die minder aankomen dan de aanbevolen hoeveelheid maar een behoorlijk groeiende foetus heeft, is er geen bewijs dat het aanmoedigen van een grotere gewichtstoename om te voldoen aan de huidige richtlijnen de moeder of de ontwikkeling van de baby zal verbeteren.

Het is belangrijk om persoonlijk advies van jouw eigen zorgverlener te krijgen. Er zijn zwaarlijvige vrouwen die afvallen tijdens de zwangerschap zonder duidelijke schade voor de baby, maar het wordt nooit aanbevolen om te proberen af ​​te vallen tijdens de zwangerschap, zelfs niet als je behoorlijk zwaarlijvig bent.

Zeer zwaarlijvige vrouwen hebben waarschijnlijk niet veel gewichtstoename nodig tijdens de zwangerschap, maar er zijn geen echte harde gegevens beschikbaar. Gewichtsverlies tijdens de zwangerschap moet worden vermeden, maar er is niet veel gewichtstoename nodig als de vrouw die zwanger is ​​al overtollig gewicht draagt.

 

Dieet en lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap wordt een uitgebalanceerd, voedzaam dieet belangrijker. En een programma van lichamelijke activiteit is ook nuttig. Jouw zorgteam kan je het beste persoonlijke advies geven. Maar er zijn ook enkele algemene dieet- en lichaamstips die je kunt gebruiken om een ​​gesprek met jouw verloskundige aan te gaan.

 

Eet gezond als je zwanger bent

Een dieet dat je volgt tijdens de zwangerschap moet uitgebalanceerd zijn. Portiecontrole kan ook een gezonde gewoonte zijn tijdens de zwangerschap als je last hebt van veel overgewicht.

Medicijnen of supplementen gebruiken om af te vallen tijdens de zwangerschap worden afgeraden. Evenals diëten waarin men bepaalde voedingsmiddelen elimineert. Je hebt die voedingsstoffen nodig voor de ontwikkeling van jouw baby.

Zwangere vrouwen met overgewicht die verstandig blijven eten en grote hoeveelheden groenten eten terwijl ze wat extra eiwitten toevoegen zijn verstandig bezig. Stop met proberen om af te vallen, maar laat je algemene plan om gezond te zijn niet los. Concentreer je niet op gewichtstoename of gewichtsverlies tijdens de zwangerschap. Concentreer je eerder op het opnemen van veel hoogwaardige, voedzame voedingsmiddelen in jouw dieet en de natuur zorgt voor jouw gezondheid en gewicht op natuurlijke wijze.

Eten voor twee tijdens de zwangerschap is een achterhaalde aanbeveling, vooral tijdens het eerste trimester, wanneer de baby erg klein is.

 

Tips voor gezond eten tijdens de zwangerschap

Deze tips helpen je tijdens de zwangerschap het meest gezonde dieet te creëren als je te zwaar of zwaarlijvig bent:

  • Beperk jouw suikerinname. Kies alleen natuurlijke suikers, zoals fruit, maar beperk jezelf tot twee porties per dag. Combineer de suiker met een proteïne (zoals appel met pindakaas) en probeer vezelrijk fruit te kiezen, zoals bessen, appels of peren. Beperk het eten van bananen, mango’s, ananas, watermeloen, druiven en kersen.
  • Sla geen maaltijden over. Eet volgens een schema om ervoor te zorgen dat je voldoende voeding en voedingsstoffen binnenkrijgt.
  • Eet magere eiwitten zoals kip, vis, kalkoen, maar vermijd gefrituurd voedsel. Probeer voornamelijk vers vlees en vis te consumeren en beperkt vleeswaren zoals spek en worst.
  • Eet alleen volkoren koolhydraten. Voeg bruine rijst, quinoa, boekweit of andere volle granen toe aan jouw dieet. Beperk witte, geraffineerde granen.
  • Verhoog jouw groente-inname. Vul de helft van je bord met groenten tijdens de maaltijd.
  • Maak kennis met een geregistreerde diëtist. Een voedingsdeskundige kan je begeleiden en gezonde, heerlijke vervangers geven voor wat je al eet.

 

Tips voor zwangerschapstrainingen

Beweging en sporten tijdens de zwangerschap wordt over het algemeen aanbevolen. Maar wat als je nooit hebt gesport? Of wat als jouw programma voor gewichtsverlies voorafgaand aan de zwangerschap zware inspanning omvatte?

Zelfs vrouwen die zelden bewegen kunnen baat hebben bij het starten van een sportprogramma tijdens de zwangerschap. Wandelen is geweldig. Maar ook zwangerschapsyoga of prenatale fitnesslessen zijn uitstekende keuzes voor vrouwen die in verwachting zijn. Heel de dag op de bank hangen is slecht voor elke zwangere vrouw.

Lichte tot matige activiteit is gezond als je zwanger bent. Licht joggen, wandelen of aerobics van ten minste 30 minuten per dag kan gunstig zijn voor zowel moeder als baby en mogelijk ook helpen bij de bevalling en het herstel na de bevalling.

Er wordt aangeraden om door te gaan met het niveau van lichaamsbeweging waar je je prettig bij voelt, maar niet te hard te pushen of activiteiten met hoge impact uitvoeren. Je moet je concentreren op je gezondheid – niet op gewichtsverlies – om gezond te blijven tijdens de zwangerschap.

 

Afvallen tijdens de zwangerschap is dus eigenlijk gezond leven

Jouw gewicht kan een grote invloed hebben op jouw comfort tijdens de zwangerschap, de gezondheid van jouw baby, de bevalling en jouw postpartumervaring. Dit zijn goede redenen om voor de zwangerschap een gezond gewicht te bereiken. Maar het is niet ongebruikelijk dat vrouwen zwanger worden als hun gewicht te hoog is.

Afvallen tijdens de zwangerschap moet met jouw zorgverlener worden besproken. Er zijn verschillende gradaties van overgewicht die allemaal afhankelijk zijn van BMI, en niet ieders gewichtstoename wordt gelijkmatig verdeeld – het is dus belangrijk om persoonlijk advies te krijgen.

Wel is het belangrijk om te weten dat als je een plan voor gewichtsverlies volgt en erachter komt dat je zwanger bent, je jouw algehele plan voor welzijn niet moet opgeven. Werk gewoon samen met jouw verloskundige om een ​​plan op maat te maken voor een gezonde baby en een gezonde moeder.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief