Mag ik ibuprofen gebruiken als ik zwanger ben?

Zwangere vrouwen wordt over het algemeen geadviseerd om ibuprofen niet te gebruiken. Paracetamol wordt aanbevolen als een veiligere keuze als je zwanger bent.

Mag ik ibuprofen als ik zwanger ben
 

Gebruik ibuprofen niet vanaf 30 weken zwangerschap

Ibuprofen mag niet worden gebruikt als je 30 weken of langer zwanger bent, tenzij op advies van een arts.

Dit komt omdat het gebruik van ibuprofen in dit stadium van de zwangerschap gepaard gaat met een verhoogd risico op complicaties, waaronder een hartprobleem bij jouw baby en een verminderde hoeveelheid vruchtwater.

 

Vermijd het gebruik van ibuprofen vóór 30 weken zwangerschap

Het is het beste om ibuprofen in de eerste 30 weken van de zwangerschap te vermijden, tenzij de voordelen opwegen tegen het mogelijke risico voor jouw ongeboren baby.

Dit komt omdat het gebruik van ibuprofen in de eerste 30 weken van de zwangerschap kan leiden tot een verhoogd risico op complicaties, waaronder een miskraam.

Overleg met jouw huisarts, verloskundige of apotheker over de mogelijke voordelen en risico’s voordat je ibuprofen inneemt in de eerste 6 maanden van de zwangerschap.

 

Paracetamol tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent, is paracetamol meestal de beste keuze voor de behandeling van milde tot matige pijn of koorts.

Maar het is een goed idee om advies in te winnen bij jouw huisarts, verloskundige of apotheker voordat je een geneesmiddel inneemt als je zwanger bent.

Er zijn namelijk ook aanwijzingen dat paracetamol tijdens de zwangerschap kan leiden tot gedragsproblemen bij kinderen.

 

Wat moet ik doen als ik al ibuprofen heb gebruikt?

Als je ibuprofen af ​​en toe heeft gebruikt voordat je 30 weken zwanger was, is het onwaarschijnlijk dat dit invloed heeft gehad op jouw ongeboren baby.

Als je ibuprofen hebt gebruikt nadat je 30 weken zwanger was, moet je jouw huisarts of verloskundige hiervan op de hoogte stellen, aangezien het welzijn van jouw baby in de baarmoeder moet worden beoordeeld.

 

Vermijd medicijnen tijdens de zwangerschap

Je kunt het gebruik van medicijnen het beste vermijden als je zwanger bent, vooral tijdens de eerste 3 maanden.

Verkoudheden en kleine pijntjes en kwalen hoeven vaak niet met medicijnen te worden behandeld.

Als je denkt dat je medicijnen moet gebruiken, overleg dan eerst met jouw verloskundige of huisarts.

Als je een geneesmiddel inneemt tijdens de zwangerschap, moet je de laagst mogelijke effectieve dosis gebruiken gedurende de kortst mogelijke tijd.

Als de aanbevolen dosis jouw symptomen niet onder controle heeft of als je vaak pijn hebt, raadpleeg dan jouw verloskundige of huisarts voor advies.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief