Hoe veilig zijn jouw potten en pannen?

Aan de hand van talrijke onderzoeken die de gezondheidsrisico’s aantonen die gepaard gaan met alledaagse voorwerpen in jouw keuken, zijn we dieper ingegaan op de chemicaliën die in kookgerei op de loer liggen, zodat je veiligere keuzes voor jouw (toekomstige) gezin kunt maken.

Zijn pannen veilig tijdens zwangerschap
 
Als het gaat om het kiezen van potten, pannen, bakplaten, ovenschalen en zelfs containers voor voedselopslag, is het belangrijker dan ooit om te controleren waaruit het is gemaakt. Uit onderzoek blijkt dat de blootstelling van een kind aan chemische groepen zoals PFAS (die worden gebruikt om een ​​antiaanbaklaag te krijgen) in de baarmoeder begint, en dit is vooral cruciaal als je zwanger bent, borstvoeding geeft of voor jouw kinderen kookt.

Om je te helpen met de kennis en de juiste vragen die je kunt stellen om weloverwogen beslissingen te nemen over het kookgerei van jouw gezin, bespreken we:

  • Het belang van het kiezen van niet-giftig kookgerei
  • Te vermijden chemicaliën en kookgerei
  • Veiligere kookmaterialen kiezen

 

Het belang van het kiezen van (echt) niet-giftig kookgerei

Hoewel sommige chemicaliën en materialen bij kamertemperatuur als volkomen veilig worden beschouwd, kunnen er problemen optreden bij blootstelling aan hitte, omdat ze in jouw voedsel en water kunnen uitlogen. Dat gezegd hebbende, hebben sommige materialen van kookgerei zelfs bij lage temperaturen schadelijke gevolgen voor de gezondheid. Bovendien, als oppervlakken zijn bekrast en/of beginnen te schilferen, is jouw risico om potentieel schadelijke chemicaliën in te nemen zelfs nog groter.

Helaas is er nog behoorlijk wat onduidelijkheid als het gaat om kookgerei (en overigens elke andere branche), wat betekent dat je voorzichtig moet zijn bij het overwegen van een product. Bijvoorbeeld, ook al kan een plastic bord of voedselopslagdoos een grote vrolijke sticker hebben met de tekst: “Ik ben BPA-vrij!” het zou nog steeds gemaakt kunnen worden met het even slechte familielid van BPA, BPS.

De andere trieste realiteit is dat veel regulerende instanties een reactieve benadering van veiligheid hebben in plaats van proactief. Tot op de dag van vandaag zijn veel chemicaliën waarvan bekend is dat ze schadelijk zijn voor onze gezondheid en het milieu nog steeds op hoge niveaus toegestaan. Als ouders die er de voorkeur aan geven voorzichtig te zijn (vooral als het gaat om producten die het voedsel bevatten dat rechtstreeks in ons lichaam terechtkomt), raden we altijd aan de fabrikant om meer informatie over hun product te vragen bij twijfel.

 

Te vermijden chemicaliën in kookgerei

Veel mensen weten dat ze dingen als BPA en lood moeten vermijden, maar een van de gevaarlijkste boosdoeners is een groep chemicaliën die PFAS wordt genoemd.

Hieronder vindt je een lijst met chemicaliën in kookgerei die je moet vermijden en waarom.

 

Te vermijden chemicaliën

PFAS: Gevonden in water- en vlekbestendige afwerkingen voor stoffen die worden gebruikt op kinderwagens, buitenspeelgoed, schoenen en meubels. Wordt ook vaak gebruikt in pannen met antiaanbaklaag.

Deze zogenaamde anti-aanbakchemicaliën blijven eigenlijk heel lang, zo niet voor onbepaalde tijd, in het milieu en bij mensen hangen. Hun aanwezigheid is in verband gebracht met een verscheidenheid aan gezondheidsschade, waaronder een verhoogd cholesterol, meerdere vormen van kanker en gewichtstoename. Ze vormen extra risico’s voor kinderen. PFAS is in verband gebracht met een laag geboortegewicht, endocriene verstoring – vooral schadelijk bij kinderen die zich nog ontwikkelen – en een verzwakte immuniteit bij kinderen. Een recente review door wetenschappers toonde meerdere onderzoeken aan die PFAS in verband brachten met een verminderde effectiviteit van tetanus- en mazelenvaccins bij kinderen.

Lood en andere zware metalen: Gevonden in kookgerei van keramiek, glas en geëmailleerd gietijzer.

Blootstelling aan zware metalen zoals lood, koper en aluminium kan zenuwbeschadiging, leer- en gedragsproblemen, reproductieve schade en onomkeerbare hersenschade veroorzaken.

De EPA stelt voor om alleen geglazuurd aardewerk te gebruiken met het label “loodvrij” voor het koken, serveren of bewaren van voedsel.

BPA & BPS: Gevonden in babyflessen, waterflessen, plastic bekers en borden, broodtrommels, voedselopslagcontainers, plastic speelgoed en sokken.

Bisfenolen bootsen het hormoon oestrogeen na en zijn in verband gebracht met prostaatkanker, borstkanker, onvruchtbaarheid bij vrouwen en obesitas. BPA is een bijzonder gevaarlijke hormoonontregelaar, aangezien is aangetoond dat zelfs kleine hoeveelheden van deze chemische stof ernstige schade aan de voortplanting veroorzaken, vooral wanneer de blootstelling in de baarmoeder plaatsvindt.

 

Te vermijden kookgerei

Teflon® (ook bekend als kookgerei met antiaanbaklaag).

Teflon® is een merknaam voor de bovengenoemde groep door de mens gemaakte PFAS-chemicaliën.

Aluminium. Aluminium wordt beschouwd als een neurotoxisch metaal dat in verband is gebracht met hersen-, bot- en nieraandoeningen.

Hoewel aluminium kookgerei meestal is gecoat, kun je na verloop van tijd mogelijk worden blootgesteld aan hoge niveaus van aluminium als het krassen en/of schilfers bevat.

Koper. Net als bij aluminium kookgerei, als de coating op koperen kookgerei is afgebroken en/of schilfert, loop je risico op kopervergiftiging.

Keramische coating. Kookgerei met keramische coating is zeer vatbaar voor afbrokkelen en schilferen, vooral na maandenlang gebruik. Als de coating lood of zware metalen bevat (wat heel goed zou kunnen), kan het in jouw voedsel terechtkomen en zich ophopen in jouw lichaam.

Het andere probleem is dat als die keramische coating eenmaal is verdwenen, je nu direct wordt blootgesteld aan het metaal dat het bedekte.

Siliconen. Als je van bakken met siliconen houdt, zorg er dan voor dat je kiest voor siliconen van voedingskwaliteit, aangezien opties van lagere kwaliteit vulstoffen kunnen bevatten die in jouw eten kunnen lekken. Hoewel siliconen van voedingskwaliteit veilig is en niet reageert met andere materialen of gevaarlijke verbindingen afgeeft bij verhitting, zijn er enkele onderzoeken die zich afvragen hoe stabiel siliconen zijn bij blootstelling aan extreme hitte.

Deze studies hebben aangetoond dat kleine hoeveelheden van bepaalde verbindingen, siloxanen genaamd, uit siliconen kunnen lekken wanneer het wordt blootgesteld aan zowel vet als temperaturen boven 150 graden. Hoewel de hoeveelheid uitlogen van siloxanen erg klein is, zijn deze verbindingen in verband gebracht met reproductieve stoornissen, leververanderingen en sommige kunnen zelfs hormoonontregelende eigenschappen hebben.

Het goede nieuws is dat er absoluut geen siloxanen uitlogen uit siliconenproducten die niet blootgesteld worden aan zeer hoge hitte en vet.

 

Veiligere kookmaterialen kiezen

Let bij het kopen van veilig kookgerei op zaken als:

  • Gietijzer (vermijd antiaanbaklaag)
  • Loodvrij keramiek
  • Loodvrij glas
  • Hoogwaardig roestvrij staal
  • Siliconen – voor het bewaren van voedsel en serviesgoed, niet voor bakken

Als op de verpakking of op de website van het merk niet staat dat het product loodvrij is, is het een goed idee om dit te vragen.

Een opmerking over roestvrij staal:
Wanneer u roestvrijstalen materialen kiest, kun je controleren welke kwaliteit het is door te zoeken naar een driecijferig nummer dat erin is gestempeld. 304 en 316 zijn de meest voorkomende om te koken. Ze bevatten echter een laag gehalte aan chroom en nikkel om corrosie te helpen voorkomen. Deze gehalten worden weergegeven als% voor chroom /% voor nikkel. Bijvoorbeeld 18/10.

Als jij of iemand die je kent een ernstige nikkelallergie heeft, kies dan voor roestvrij staal met een kwaliteit 400. Dit type bevat chroom, maar geen nikkel.

Roestvast staal van lagere kwaliteit (die in de 200-serie) kunnen mogelijk chemicaliën uitlogen vanwege het feit dat ze niet zo duurzaam zijn.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief