Mag ik paracetamol gebruiken als ik zwanger ben?

Als je zwanger bent en denkt dat je pijnstillers moet gebruiken, kun je paracetamol meestal veilig gebruiken. Maar voordat je een geneesmiddel inneemt als je zwanger bent, dien je advies in te winnen bij jouw verloskundige of huisarts. Overigens zijn er aanwijzingen dat er een verband bestaat tussen paracetamol en gedragsproblemen waarop wij hieronder in gaan.

Paracetamol tijdens de zwangerschap
 

Paracetamol tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent, heeft paracetamol de voorkeur om de volgende klachten te behandelen:

  • milde of matige pijn
  • hoge temperatuur (koorts)

Paracetamol wordt routinematig gebruikt tijdens alle stadia van de zwangerschap om koorts te verminderen en pijn te verlichten. Er is geen duidelijk bewijs dat het schadelijke effecten heeft op een ongeboren baby, althans zo stelt onder andere het RIVM. Toch zijn er aanwijzingen dat paracetamol gebruik tijdens de zwangerschap kan leiden tot gedragsproblemen bij kinderen. Zo blijkt uit een studie van de universiteit van Bristol.

Zoals bij elk geneesmiddel dat tijdens de zwangerschap wordt ingenomen, moet je paracetamol in de laagst mogelijke effectieve dosis gedurende de kortst mogelijke tijd gebruiken.

Als de aanbevolen dosis paracetamol jouw symptomen niet onder controle heeft of als je pijn hebt, vraag dan meer advies aan jouw verloskundige of huisarts.

 

Paracetamol met cafeïne

Tabletten met een combinatie van paracetamol en cafeïne worden niet aanbevolen. Een hoog cafeïnegehalte kan ertoe leiden dat baby’s een laag geboortegewicht hebben, wat het risico op gezondheidsproblemen op latere leeftijd kan vergroten. Te veel cafeïne kan ook een miskraam veroorzaken.

Je hoeft cafeïne niet volledig te schrappen, maar je mag niet meer dan 200 milligram (mg) per dag gebruiken. In de bijsluiter staat hoeveel paracetamol en cafeïne in elke tablet zit.

 

Ibuprofen tijdens de zwangerschap

Het advies over het gebruik van ibuprofen als je zwanger bent, is anders. Het hangt ervan af hoeveel weken zwanger je bent.

 

Medicijnen vermijden tijdens de zwangerschap

Idealiter zou je het gebruik van medicijnen moeten vermijden als je zwanger bent, vooral tijdens de eerste 3 maanden. Aandoeningen zoals verkoudheid of lichte pijntjes en kwalen hoeven vaak niet met medicijnen te worden behandeld.

Als je denkt dat je medicijnen moet gebruiken als je zwanger bent, overleg dan eerst met jouw verloskundige of huisarts. Je kunt ook advies inwinnen bij uw plaatselijke apotheek.

Als je een geneesmiddel gebruikt terwijl je zwanger bent, moet je de laagst mogelijke effectieve dosis gebruiken gedurende een zo kort mogelijke tijd.

Als de aanbevolen dosis jouw symptomen niet onder controle houdt of als je vaak pijn hebt, vraag dan advies aan jouw verloskundige of huisarts.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief