Tips voor het verbeteren van het mentale welzijn tijdens de zwangerschap

Sommige moeders verwachten tijdens hun zwangerschap opgewonden en gelukkig te zijn. Helaas is dit niet altijd het geval, maar er zijn dingen die je kunt doen om voor jouw geestelijke gezondheid te zorgen.

Je beter voelen tijdens de zwangerschap
 
Je emotioneel voelen tijdens de zwangerschap komt vaak voor vanwege hormonale veranderingen. Het is dus normaal dat je je meer gestrest of angstig voelt dan normaal. En, als aanstaande moeders, kan jouw emotionele welzijn gemakkelijk over het hoofd worden gezien, met alle aandacht voor jouw groeiende baby.

Er zijn veel praktische manieren om voor jouw emotionele welzijn te zorgen. De volgende suggesties zijn gebaseerd op dingen die moeders ons hebben verteld dat ze deden om met donkere dagen tijdens de zwangerschap om te gaan.

“Ik wilde niet echt mensen zien, iets doen. Ik voelde me niet enthousiast over zwanger zijn, wilde me er niet echt op voorbereiden, was niet zo snel in het kopen van babykleertjes of het versieren van de kinderkamer of zoiets. Ik wilde het gewoon negeren en telkens als ik erover nadacht, voelde ik me er gewoon heel bezorgd over.”

 

Praat erover

Moeder zijn kan een eenzame bezigheid zijn, dus het leren kennen van andere ouders kan een redder in nood zijn. Je kunt de ellende van het ouderschap delen en lachen om de niet zo grappige aspecten van moeder zijn of zwanger zijn.

Lees meer over zwangerschapscursussen bij jou in de buurt. Misschien ontmoet je op hetzelfde moment moeders die baby’s verwachten. Als je je verlegen voelt, kijk dan wat er online gebeurt. Chatten met mensen op forums kan een nuttige uitlaatklep zijn voor jouw angsten en zorgen.

Vergeet niet dat jouw verloskundige er ook voor jou is als je wilt praten.

“De steun die ik van mijn vrienden heb gekregen, was ongelooflijk, van de willekeurige ‘Hoe gaat het met jou en je baby?’ Tot de informele plagerijen, tot de ‘Ik heb echt iemand nodig’-chats. Bij één gelegenheid lieten een aantal vrienden gewoon alles uit hun handen om naar mijn huis te komen en me te steunen, omdat ze wisten dat ik in een slechte staat verkeerde. Ik kon me niet meer gezegend voelen om deze dames mijn vriendinnen te noemen.”

 

Sporten als je zwanger bent

Je zou kunnen proberen om te zwemmen, wandelen, hardlopen, dansen of yoga te doen als lichaamsbeweging. Wat voor jou ook werkt, blijf het doen tijdens de zwangerschap.

Lichaamsbeweging geeft je de kans om je op iets anders te concentreren, en is goed voor de gezondheid van jou en je baby. Een golf van endorfine, of stressverlichtende rekoefeningen, kan je helpen je goed te voelen en beter te slapen.

“Ik hield van zwangerschapsyoga. Het was ‘ik’ tijd en daarna voelde ik me zo ontspannen.”

 

Probeer meditatie, ademhalingstechnieken of hypnobirthing

Veel moeders vinden dat meditatie- en ademhalingstechnieken hen helpen te ontspannen tijdens de zwangerschap en pijn tijdens de bevalling te beheersen.

“Het beste wat ik deed was meditatie, inclusief positieve visualisatie. Na een moeilijke eerste geboorte ontdekte ik dat ik voor de tweede keer mijn eigen positieve ruimte en sfeer kon creëren. Ik voelde me kalm en samen, zelfs als ik pijn had.”

 

Vier jouw zwangerschap

Waarom boek je niet voor elke maand van jouw zwangerschap een verwennerij? Dit kan van alles zijn, van een bioscoopbezoek of uiteten tot een massage of manicure.

Het geeft jezelf iets om naar uit te kijken, weg van alle gedachten aan zwangerschap en baby’s (en andere kinderen als je die hebt).

“Ik boekte elke maand dat ik dichterbij mijn uitgerekende datum keam een ​​behandeling van een uur. Soms rugmassage, soms reflexologie, afhankelijk van hoe ik me voelde. Beste geld dat ik ooit heb uitgegeven!”

 

Extra ondersteuning krijgen

Zoek hulp als je emotioneel of fysiek moeite hebt met jouw zwangerschap. Of het nu gaat om hulp bij huishoudelijk werk, winkelen of kinderopvang. Probeer jezelf niet uit te putten.

“Ik voelde me tijdens mijn tweede zwangerschap de hele tijd uitgeput en emotioneel. Ik besloot mijn zoon zes uur per week een gastouder te geven en gewoon wat ‘ik’-tijd te hebben, of een kans om de klusjes op mijn gemak te doen.”

 

Overweeg counseling

Soms is het gemakkelijker om met iemand te praten die je niet kent. Counseling kan een veilige ruimte bieden om al jouw zorgen te uiten en te proberen eventuele negatieve gedachten te begrijpen of te beheersen. Mogelijk kan je jouw huisarts om een ​​verwijzing vragen. Je kunt ook betalen voor privébegeleiding.

“Counseling heeft me door het eerste trimester van mijn tweede zwangerschap geleid, na een miskraam. Ik werd zo verteerd door angst dat ik voelde dat ik niet kon functioneren op het werk of thuis. Ik was geobsedeerd door het idee dat het weer zou gebeuren. Counseling gaf me de ruimte om over mijn zorgen te praten en om te rouwen om mijn eerste baby. De therapeut gaf me ook technieken om met mijn angsten om te gaan.”

 

Probeer complementaire therapieën

Als je het moeilijk vindt om te ontspannen, kun je een aanvullende therapie proberen, zoals acupunctuur, reflexologie of shiatsu. Aanvullende therapieën zijn over het algemeen veilig te gebruiken tijdens de zwangerschap, maar neem contact op met jouw verloskundige voordat je iets probeert. Je moet ook altijd een gekwalificeerde arts gebruiken voor alle behandelingen.

“De tweede keer vond ik de zwangerschap eerder hinderlijk dan een vreugde. Ik werd zo afgeleid door mijn veeleisende, energieke peuter, dat ik nauwelijks tijd had om zwanger te zijn. Ik voelde me daardoor vreselijk schuldig en ondankbaar.”

 

Vind manieren om contact te maken met je baby

Moeders hebben ons verteld dat door elke dag een korte tijd op de baby te focussen, ze zich beter voelen over hun zwangerschap.

“Ik probeerde elke dag wat tijd te besteden aan mijn aandacht voor de baby – het kon gewoon zijn dat ik mijn handen op mijn buik legde als ze aan het schoppen waren. Aan mijn baby denken, in plaats van aan al het andere dat er om me heen gebeurde, hielp een beetje.”

 

Ga naar prenatale geboorteklassen

Soms kun je je zorgen maken over de geboorte van jouw baby en dit tijdens jouw zwangerschap beïnvloeden.

Als je je klaarmaakt voor de bevalling door meer te weten te komen over jouw opties en manieren om met angsten en pijn om te gaan, zoals hypnobirthing, kun je je ontspannen en meer van je zwangerschap genieten.

 

Praat met je verloskundige

Als jouw angsten of stemmingen jouw dagelijkse leven beïnvloeden, aarzel dan niet om met jouw verloskundige te praten. Veel moeders voelen zich zo en je verloskundige is er om je te helpen.

Zet jezelf niet te veel onder druk om je goed te voelen.

“Ik belde altijd mijn verloskundige als ik problemen had. Ze zijn een grote hulp en geruststellend geweest.”

 

Vraag om hulp

Zwangerschap kan een zeer emotionele ervaring zijn en het kan soms moeilijk zijn om te weten of jouw gevoelens beheersbaar zijn of een teken van iets ernstigers. Vertrouw op jezelf: je kunt het beste beoordelen of je gevoelens normaal voor je zijn. Praat met jouw verloskundige of huisarts als je je langer dan twee weken neerslachtig voelt.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief