Zwangere vrouwen die paracetamol gebruiken, hebben ‘meer kans op een kind met gedragsproblemen’

Onderzoekers van de Universiteit van Bristol hebben ontdekt dat vrouwen die paracetamol gebruiken tijdens de zwangerschap, meer kans hebben op een kind met gedragsproblemen

Meer kans op gedragsproblemen bij paracetamol gebruik in zwangerschap
 
Het wordt beschouwd als een van de veiligste pijnstillers om tijdens de zwangerschap in te nemen, maar een nieuwe studie heeft gewaarschuwd voor de gevaren van paracetamol tijdens de zwangerschap.

Onderzoekers van de Universiteit van Bristol hebben ontdekt dat vrouwen die paracetamol gebruiken tijdens de zwangerschap, meer kans hebben op een kind met gedragsproblemen.

In de studie onderzochten de onderzoekers het geheugen, het IQ, de ontwikkelingstests voor de kleuterschool en het gedrag van 14.000 kinderen uit Bristol’s Children of the 90s-studie.

Toen ze zeven maanden zwanger waren, zei 43% van hun moeders dat ze de afgelopen drie maanden ‘soms’ of vaker paracetamol hadden ingenomen.

De resultaten lieten een verband zien tussen de inname van paracetamol door de moeder en hyperactiviteit en aandachtsproblemen bij de kinderen.

Ook bleken jongens vatbaarder dan meisjes voor de mogelijke gedragseffecten van het middel, aldus de onderzoekers.

Professor Jean Golding, die de studie leidde, zei: “Onze bevindingen vormen een aanvulling op een reeks resultaten met betrekking tot bewijs van de mogelijke nadelige effecten van het gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap, zoals problemen met astma of gedrag bij de nakomelingen.

“Het versterkt het advies dat vrouwen voorzichtig moeten zijn bij het innemen van medicatie tijdens de zwangerschap en waar nodig medisch advies moeten inwinnen.”

De onderzoekers benadrukken dat verder onderzoek nodig is om de reden voor deze link te achterhalen.

Professor Golding voegde toe: “Het is belangrijk dat onze bevindingen worden getest in andere onderzoeken – we waren niet in de positie om een oorzakelijk verband aan te tonen, maar eerder een verband tussen twee uitkomsten. Het zou nu ook nuttig zijn om te beoordelen of oudere kinderen en volwassenen vrij zijn van moeilijke gedragsproblemen als hun moeder paracetamol had gebruikt. ”

Meld je aan voor onze nieuwsbrief