Herkennen baby’s stemmen van broers en zussen als ze worden geboren?

Ik zal nooit de eerste keer vergeten dat mijn zoon op mijn stem reageerde. Niet lang nadat hij was geboren, lag hij op mijn borst en ik vertelde hem dat ik van hem hield, en hij draaide zich naar mij toe. Het was een lief moment, maar kunnen baby’s de stemmen van broers en zussen herkennen als ze worden geboren? Ik stel me graag voor dat een baby zich tot de grote peuter in huis wendt en zegt: “Hé. Ik ken jou ook. Jij bent degene die altijd over Paw Patrol schreeuwt.”

Herkent baby stemmen in de baarmoeder
 

Ongeboren baby herkent stem tijdens zwangerschap

Studies hebben aangetoond dat pasgeboren baby’s met “herkenningshersengolven” reageren op geluiden die ze hoorden terwijl ze in baarmoeder waren. Dat betekent dat ze de stemmen van mama, papa, broer en zus herkennen – zolang ze maar aanwezig waren en praatten tijdens de zwangerschap. Natuurlijk zijn de zenuwen en spieren van baby’s te onvolwassen om te reageren met bewegingen wanneer ze een stem herkennen, maar hun hersenen zijn volwassen genoeg en daarom produceren ze de herkenningshersengolven.

 

Start direct met praten tegen je buik gedurende de zwangerschap

Het zou goed mogelijk kunnen zijn dat baby’s stemmen horen en reageren op geluiden en andere menselijke interactie al 40 dagen na de conceptie. Wacht dus niet met praten tegen je buik totdat je al 6 maanden zwanger bent. Je kan vrijwel direct beginnen nadat de zwangerschapstest positief heeft uitgepakt.

Vanaf de 15e week kunnen baby’s op geluiden reageren en rond 13 weken op beweging. Het is waarschijnlijk zelfs vóór 12 weken, aangezien ze zich na ongeveer 10 tot 12 weken in de baarmoeder kunnen verplaatsen. Terwijl ze bewegen raken ze onder andere hun navelstreng en de baarmoederwand en reageren erop door weg te bewegen van of juist de richting deze delen van je baarmoeder te bewegen.

 

Praat met de buik tijdens de zwangerschap voor een hecht gezin

Manieren om jouw baby te helpen stemmen en geluiden te herkennen, zijn onder meer door moeder veel voor te laten lezen aan de baby terwijl ze in de baarmoeder zijn, en door andere familieleden veel te laten praten en/of lezen, of dat nu rechtstreeks aan jou is of aan de foetus. Dut is niet alleen fijn voor de ongeboren baby maar ook juist voor de familieleden en vooral broers en zussen. Het praten met de ongeboren baby is een hele hechtende ervaring. De basis voor een hecht gezin kan dus al tijdens de zwangerschap beginnen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief