Komkommer eten als je zwanger bent?

Als je zwanger bent dan mag je genieten van komkommers. Het klinkt misschien een beetje gek omdat de komkommer zo normaal is maar het is een hele gezonde groente die je altijd bij je maaltijd kan eten of gewoon als tussendoortje. Goed voor jou als zwangere vrouw, goed voor de ongeboren baby in jouw buik.

 

Hoe eet je veilig komkommer als je zwanger bent

Het belangrijkste met rauwe groente zoals komkommer is dat je ze goed wast voordat je ze eet. Het probleem met rauwe groente is namelijk dat ze tijdens de groei vaak worden bewerkt met pesticiden die een impact kunnen hebben op jouw ongeboren baby. Deze pesticiden zijn namelijk giftig voor jouw ongeboren baby of bevatten hormonen die een negatieve impact kunnen hebben tijdens jouw zwangerschap.

En dan heb je ook nog de kans op listeriose of toxoplasmose besmetting. Zorg daarom dat je altijd jouw komkommers en andere rauwe groente wast voordat je ze eet.

 

Moet ik biologische komkommers eten wanneer ik zwanger ben?

Zijn biologische komkommers dan beter dan komkommers die zich in de supermarkt bevinden? In theorie is het antwoord ja. Het probleem is alleen dat biologisch gekweekte groente niet perse vrij is van pesticiden. Zoals praktisch met alles worden er waardes aangegeven waar je onder moet blijven om het stempel biologisch gekweekt te verdienen. De kans dat het beter is is dus zeker aanwezig maar niet zaligmakend.

 

Wat eet ik dan tijdens mijn zwangerschap?

Toen wij zwanger waren van onze zoon Dean aten we gewoon komkommers. Ja, die hadden we gewassen en ze waren niet biologisch. En toch hebben we een gezond en geweldig kind op de wereld gezet. Het is beter om biologische komkommers te kopen maar geen doodzonde wanneer je het houdt bij gewone komkommers tijdens je zwangerschap.

 

Hoe pas je komkommer toe in je zwangerschapsdieet

Het is eigenlijk heel simpel, komkommer kan overal bij. Een plakje op je brood tijdens de lunch, een halve komkommer als snack of plakjes komkommer dippen in hummus. Er is van alles mogelijk. Je kan er een komkommersalade van maken of wat plakjes toevoegen aan een salade of zelfs toevoegen aan een smoothie. Je kan alle kanten op met komkommers en ze zijn goed voor je zwangerschap.

 

Waarom komkommer goed is als je zwanger bent

Komkommer zitten vol met water en dat is fijn voor jouw als je zwanger bent. Vocht is namelijk ontzettend belangrijk tijdens je zwangerschap. Je hebt namelijk meer vocht nodig dan normaal voor de aanmaak van vruchtwater voor jouw baby.

Komkommers bevatten ook vitamine C wat helpt bij de opname van ijzer. Dit is belangrijk om bloedarmoede te voorkomen. Je moet immers 2 liter extra bloed aanmaken tijdens jouw zwangerschap.

De vezels uit komkommer helpen om constipatie tijdens de zwangerschap te voorkomen. Het kalium en magnesium helpen je een hoge bloeddruk te voorkomen.

Daarnaast bevatten komkommers ook lariciresinol, pinoresinol en secoisolariciresinol. Deze helpen om je te beschermen tegen de ontwikkeling van ziektes. Er zijn zelfs aanwijzingen dat het de kans op bepaalde kankersoorten verminderd. Dat moet dan ook gewoon goed zijn voor jouw ongeboren baby.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief