Kun je tijdens de zwangerschap rood vlees eten?

Rood vlees en zwangerschap
Vlees is een geweldige bron van eiwitten, een essentiële voedingsstof die elke vrouw tijdens de zwangerschap in voldoende hoeveelheden moet consumeren. Als het echter om rood vlees gaat, is er geen gebrek aan onderzoek dat aantoont waarom deze eiwitbron niet optimaal is voor zowel zwangere vrouwen als de algemene bevolking.

Rood vlees tijdens zwangerschap
 
Een grote studie uitgevoerd door onderzoekers van de Harvard School of Public Health wees uit dat een extra dagelijkse portie onbewerkt rood vlees (zoals biefstuk of hamburger) in het dieet van de deelnemers het risico op totale sterfte met 13% verhoogde. Bij het toevoegen van een extra portie bewerkt rood vlees (zoals spek, hotdogs, worst of salami) werd het risico met 20% verhoogd. Dit is voor iedereen een goede reden om minder rood vlees te eten.

 

Rood vlees tijdens de zwangerschap

Een andere recente studie heeft aangetoond waarom het belangrijk is voor zwangere vrouwen om hun inname van rood vlees te verminderen om de gezondheid van zowel henzelf als hun opgroeiende baby’s te bevorderen. De studie keek naar gegevens voor het Nurses ‘Health Study II-cohort tussen 1991 en 2001 en omvatte zwangerschappen zonder eerdere zwangerschapsdiabetes of andere chronische ziekten. De onderzoekers ontdekten dat vrouwen met de hoogste inname van dierlijke eiwitten een veel grotere kans hadden om zwangerschapsdiabetes te ontwikkelen dan vrouwen met de laagste inname. Uit bevindingen bleek dat het vervangen van plantaardig eiwit door 5% dierlijke eiwitten het risico op zwangerschapsdiabetes kan halveren. De studie toonde ook aan dat de vervanging van rood vlees door gevogelte, vis, noten of peulvruchten een significant lager risico op zwangerschapsdiabetes liet zien.

 

Rood vlees vervangen tijdens de zwangerschap

De aanbevolen dagelijkse eiwitbehoefte voor zwangere vrouwen is ongeveer 71 gram per dag, die gemiddeld over een paar dagen of een week moet worden verkregen. Om deze hoeveelheid binnen te krijgen, moeten vrouwen die een voorkeur hebben voor vlees, proberen om dagelijks ten minste vijf gram mager vlees en peulvruchten te eten (maximaal zes gram in het derde trimester). Dit komt overeen met twee van porties van 85 gram vlees, gevogelte of vis, waarbij elke 85 gram portie ongeveer zo groot is als een pak speelkaarten. En voor vegetarische vrouwen kan voldoende eiwit gemakkelijk worden verkregen door bonen, noten, tofu en de aanbevolen drie dagelijkse porties magere zuivelproducten te consumeren. Zoals nieuw onderzoek aantoont, wordt dit plantaardige dieet aanbevolen als een gezondere manier van eten dan een dieet dat meer dierlijke eiwitten bevat, vooral van rood vlees.

Voedingsideeën om de kans op een zwangerschapsdiabetes vrije zwangerschap te vergroten:

 • Strooi gehakte, ongezouten amandelen, pinda’s of walnoten over je havermout of ontbijtgranen
 • Maak roerei of omeletten met 1 eidooier voor elke 2 eiwitten
 • Vervang spek en bacon door soja-eiwit vleesvervangers (natriumarm)
 • Kies voor plakjes kip op brood
 • Neem een ​​kom natriumarme bonen- of linzensoep
 • Maak een salade met kip, magere, natriumarme kaas en een hardgekookt eitje
 • Bak of grill kippenborsten zonder vel
 • Bestrooi visfilets met magere Italiaanse dressing en bak ze
 • Wikkel een hele vis in folie met schijfjes citroen en ui; dan bakken of grillen
 • Voeg bonen, ongezouten noten of magere, natriumarme kaas toe aan je salade
 • Maak bonensoep met een laag natriumgehalte of een ovenschotel
 • Maak vanaf het begin zwarte bonenburgers of garbanzo-bonenburgers

 

Rood vlees moet altijd doorbakken tijdens de zwangerschap

Ik hoef je natuurlijk niet te vertellen dat je tijdens de zwangerschap biefstuk of hamburgers altijd doorbakken eet. Vlees dat niet doorbakken is is sowieso een gevaar voor de zwangerschap. Tel daar de uitkomsten van dit onderzoek en misschien is het verstandig om alleen nog af en toe een portie doorbakken rood vlees te eten.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief