Maaltijd thuisbezorgen een risico bij zwangerschap

Wanneer je zwanger bent eet je het liefst verse producten die goed en schoon zijn. Daarnaast is het belangrijk om te weten wat je eet. Helaas is dit bij het laten thuisbezorgen van een maaltijd niet altijd het geval. Zo blijkt ook uit een verhaal uit Engeland waarbij er zelfs iemand overleed. Puur omdat het restaurant waar hij zijn maaltijd bestelde volledig laks was.

Maaltijdbezorging risico voor zwangere vrouwen

 

Let op wat je eet als je zwanger bent

Ik weet het, het klinkt allemaal vrij dramatisch. Daarnaast weet ik ook hoe moeilijk het soms lijkt om niet de verkeerde dingen te eten tijdens de zwangerschap. En dan heb je nog mensen in je omgeving die allemaal een mening hebben. Vaak is die mening van ‘doe niet zo moeilijk’. Maar je zal maar die persoon zijn die zijn kindje verliest. Het lijkt me hartverscheurend.

 

Hoe iemand overleed door een bestelde maaltijd

In Engeland bestelde een man onderweg naar huis van een paar uur in de pub een curry bij een Indiaas restaurant. Na thuiskomst besloot hij de verpakking te openen en de vork die hij hiervoor gebruikte af te likken. Dat was het laatste wat hij deed. Ze vonden hem enige tijd later dood op de grond.

 

Allergische reactie

De politie kwam er tijdens het onderzoek achter dat hij overleden was aan een allergische reactie op pinda’s. Bij onderzoek werd vastgesteld dat de curry vol met pinda’s zat, zo’n 20% van de saus bestond uit pinda’s. Vreemd want een traditionele curry maak je met amandel en niet met pinda’s.

 

Was het restaurant aansprakelijk?

De doodsoorzaak was duidelijk. De vraag was nu alleen of de man een fout had gemaakt of dat het restaurant aansprakelijk was. Op camerabeelden was duidelijk te zien dat de man de afhaalmaaltijd bestelde. Ook was te zien dat er op de briefje voor de keuken werd geschreven ‘geen pinda’s’. Dit briefje werd ook teruggevonden in de woning van de man. De keuken was dus op de hoogte maar had er blijkbaar geen gehoor aan gegeven. Het personeel werd geinterviewd maar leek zich aan de regels te hebben gehouden.

 

Een ontwetende keuken

Wat bleek echter. De eigenaar van het restaurant had het financieel moeilijk. Hij had de leverancier gevraagd om de amandelen die thuis horen in een traditionele Indiaase curry te vervangen voor pinda’s. Dit was goedkoper. Hierover was echter de keuken niet geinformeerd.

 

Het restaurant hield klanten voor de gek met dodelijke afloop

Het verhaal wordt helaas nog treuriger. De eigenaar bezat meerdere restaurants. Hij had deze truc bij al zijn vestigingen uitgehaald en weken ervoor had zich een soortgelijke situatie voorgedaan. Toen was er een jonge vrouw met pinda allergie opgenomen in het ziekenhuis. Zij overleefde de aanval maar informeerde de eigenaar van het restaurant. De eigenaar deed echter niets. Uiteindelijk is hij veroordeeld en zit hij zijn straf uit.

 

Waarom is dit van belang voor zwangere vrouwen?

Interessant verhaal denk je wellicht maar wat heb ik eraan? Het gaat mij om de verwachting die wij hebben bij restaurants en maaltijdbezorging. Hoewel het personeel vaak zijn best doen worden er fouten gemaakt en zijn ze niet altijd op de hoogte van alles. Het is geen onwil maar tijdsdruk, en marges kunnen fouten in de hand spelen. De consequenties zijn groot voor zwangere vrouwen, en in dit geval mensen met een voedselallergie. Wil je geen risico lopen, kook dan liever vers, gewoon thuis.

 

Zwanger, dus niet uiteten?

Tuurlijk kan je uiteten als je zwanger bent. Wees echter extra oplettend tijdens het bezoeken van een restaurant. Sommige restaurants geven aan wat je kan eten wanneer je zwanger bent. Die gerechten kan je met een gerust hard eten. Schroom in andere gevallen niet om het goed na te vragen voordat je je gerecht besteld. Bij afhaalmaaltijden heb ik iets meer vraagtekens, maar dat is maar een gevoel.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief