Verbeter jouw kansen om op elke leeftijd zwanger te worden

Feit: er is geen manier om die vervelende biologische klok terug te draaien. Maar er zijn enkele verrassende manieren om je lichaam – en je leven in het algemeen – babyklaar te maken, ongeacht in welk stadium je bent.

Oudere vrouw zwanger worden
 

Overweeg je tijdlijn

Als je zeker weet dat je op dit moment niet zwanger wilt worden, maar een moeder van eind 30 of begin tot midden 40 wilt zijn, kijk dan naar het invriezen van je eieren of embryo’s voor later gebruik. Het is een spectaculaire optie als je geen partner hebt, je je opleiding wilt afmaken of eerst je carrière wilt bevorderen, of als je een ziekte hebt waardoor je op korte termijn niet zwanger kunt worden. Het zou veel beter zijn als je begint met invriezen als je in de twintig bent, omdat de eikwaliteit beter is en het aantal hoger is, maar het kan nog steeds worden gedaan tot de leeftijd van 40. Invriezen is niet voor iedereen geschikt – het is prijzig, zowel voor het proces maar ook een jaarlijkse vergoeding – maar het is een optie voor degenen die een concrete reden hebben om het moederschap uit te stellen.

 

Begin met het volgen van je menstruatie

Vrouwencycli kunnen tussen 25 en 40 dagen duren, dus het is belangrijk om precies te weten welke fysieke veranderingen je op specifieke tijden van de maand kunt verwachten, zodat je je relaties precies goed kunt timen. Houd notities bij in een boekje of gebruik een site als My Mobile Fertility om jouw cycli minimaal twee maanden lang elektronisch bij te houden voordat je zwanger wilt worden.

 

Maximaliseer jouw baby-maken-seks

Constant zijn er mensen die wachten op de magische dag van de maand waarop ze ovuleren en die uiteindelijk missen. Vruchtbaarheidsdeskundigen zeggen dat je seks voor de eisprong moet hebben, ten minste vijf dagen voordat de eicel wordt vrijgegeven. Misschien wil je ook het tijdstip van de dag veranderen om de zaadcellen van je man te helpen. Studies tonen aan dat het aantal zaadcellen ’s ochtends en vroeg in de middag het hoogst is.

 

Begin aan een slimmere routine voor en na de seks

Het kan helpen om vlak voor de geslachtsgemeenschap te plassen en na de seks minstens 15 minuten niet te gaan plaasen om er zeker van te zijn dat het niet onnodig uit je systeem wordt gespoeld. Idealiter zou je de eerste 30 minuten na seks niet rechtop moeten zitten, zodat sperma een betere kans heeft om te gaan waar het moet zijn. Maar als je niet in bed kan blijven liggen, is het niet erg, de meeste bevruchtingen vinden plaats binnen 90 seconden na ejaculatie.

 

Blijf gehydrateerd

De meeste vrouwen denken hier niet over na, maar je moet de slijmvliezen mooi vochtig houden om de conceptie te bevorderen. Uitdroging komt veel voor bij vrouwen, vooral als ze nog steeds cafeïne en alcohol drinken. Het recept van acht glazen water is grotendeels een mythe. Drink gewoon genoeg cafeïnevrije vloeistof zodat jouw urine helder lichtgeel is en eet voedsel met een hoog watergehalte, zoals sla en watermeloen.

 

Eet gezonder

Naast het beperken van bewerkte en verpakte voedingsmiddelen, is het een goed idee om jouw dieet te concentreren op hele, verse voedingsmiddelen met een bepaald pH-getal. “Er zijn aanwijzingen dat alkalische voedingsmiddelen, die jouw lichaam helpen de juiste pH-balans te bereiken, de kwaliteit van jouw baarmoederhalsslijm kunnen verbeteren, waardoor het gemakkelijker wordt om zwanger te worden. Het stimuleren van jouw inname van bladgroenten, kruisbloemige groenten en wortelgroenten en citroen kan helpen, evenals het vermijden van zuurvormende voedingsmiddelen zoals zuivelproducten, suiker, vlees en tarwe vóór de eisprong.

 

Krijg hulp bij de tweede keer

Nogal wat moeders zijn geschokt als ze moeite hebben om zwanger te worden na hun eerste kind. De oorzaken van secundaire onvruchtbaarheid zijn legio, waaronder levensstijl (te uitgeput van het zorgen voor een peuter om seks te hebben), medisch (een keizersnede die niet volledig genezen is) en zelfs gewoon een hoge leeftijd. Veel van deze problemen kunnen worden opgelost, zolang je niet wacht om hulp te zoeken. De eerste stap is om de baarmoeder en de buizen van de vrouw te evalueren. Daarna kijken of de man geen problemen heeft zoals het nemen van bepaalde bloeddrukmedicijnen of erectiestoornissen.

 

Sluit donoreieren niet uit

Voor vrouwen ouder dan 40 is het gebruik van eieren van een andere vrouw (meestal in de twintig of begin dertig) vaak een succesvolle maar bitterzoete onderneming. We weten dat vrouwen aarzelen omdat ze hun eigen DNA willen doorgeven, maar zoveel van de biologische samenstelling van een kind komt van het groeien in de moeder en andere omgevingsfactoren. Eiceldonatie heeft een groot succes – tot 80 procent – en hoe eerder je ervoor kiest, hoe groter je kansen zullen zijn.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief