Is het veilig om tijdens de zwangerschap een tatoeage te laten zetten?

Zwanger een tattoo laten zetten. Het kan. Maar is het veilig? Oké, laten we het hele vuile naald argument hier vergeten, want je zou om te beginnen geen tatoeages moeten laten zetten in een vuile tattooshop – je kunt een hele lading vervelende dingen oppikken, zoals hepatitis B, hepatitis C en HIV – dus daar gaan we het niet over hebben.

Tattoo zetten zwangerschap
 

Tattoo laten zetten gedurende de zwangerschap

Ervan uitgaande dat je in een schone tatoeageshop bent, lijkt het er nog steeds op dat het niet wordt aanbevolen om een ​​tatoeage te laten zetten als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Er zijn een aantal redenen. De belangrijkste reden is dat je een vreemde reactie op de inkt kunt krijgen of een infectie kunt oplopen nadat je de tatoeage hebt laten zetten. Jouw immuunsysteem wordt tijdens de zwangerschap onderdrukt en jouw huid kan gevoelig zijn, dus de algemene consensus is om te wachten tot de baby geboren is en je klaar bent met borstvoeding.

Maar wat als je erachter komt dat je zwanger was, slechts enkele dagen nadat je die majestueuze adelaar in volle vlucht over je rug hebt laten zetten? Nou, het lijkt erop dat je je nergens zorgen over hoeft te maken. Zorg er gewoon heel goed voor en let op infecties of rare huidreacties terwijl het geneest. De meeste zorgen komen voort uit het laten uitvoeren van onnodige procedures wanneer jouw lichaam zich in een immuunonderdrukte toestand bevindt, in plaats van de werkelijke gevaren van tatoeages.

 

Inkt van tatoeages altijd veilig?

Er is enige discussie over inktveiligheid, maar dat lijkt te wijten te zijn aan het gebrek aan uitgevoerde onderzoeken in tegenstelling tot enig bewijs.

Wat betreft de huidige tatoeages – je weet wel, die je hebt laten zetten toen je 18 was – maak je er geen zorgen over, je kunt er prima mee rondlopen terwijl je zwanger bent. En als je er liever wat anders van maakt omdat je nu moeder aan het worden bent dan kan dat, na de zwangerschap en de borstvoeding. Je kan er vast een hele mooie vlinder van laten maken.

Als je tatoeage nu op je onderrug zit, is er enige discussie geweest over de vraag of het veilig is om op die plek een ruggenprik te krijgen, omdat de inkt in je ruggengraat terecht kan komen. Maar er is vast wel een plekje te vinden voor de ruggenprik waar geen inkt zit en anders zijn er meer mensen die een sleeve hebben en toch een infuus krijgen. Dus geen zorgen, de tattoeages die je hebt zijn geen probleem en nieuwe tattoeages laat je liever zetten na de zwangerschap.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief