Ruikt jouw vagina anders tijdens de zwangerschap? Ja, en het is volkomen normaal

Je verwacht veel veranderingen in je vagina als je zwanger bent, maar sommige verschillen zijn wat subtiel. Misschien heb je al een verhoogde afscheiding of zwelling opgemerkt, maar ruikt je vagina anders als je zwanger bent? Het blijkt dat je je een nieuwe geur je niet inbeeld.

De geur van jouw vagina
 

De geur van jouw vagina tijdens de zwangerschap

Het lijkt een soort kosmische grap dat een verhoogd reukvermogen een zwangerschapssymptoom is, samen met een verandering in de geur van je vagina. Zwangere vrouwen lijken een verhoogd reukvermogen te hebben tijdens de zwangerschap. Veel dingen ruiken anders of sterker tijdens de zwangerschap, van voedsel tot toiletartikelen tot lichaamsgeur. Er zijn beperkte wetenschappelijke gegevens over, maar de theorie is dat een verhoogd reukvermogen tijdens de zwangerschap een evolutionair voordeel zou zijn. Het zou de zwangere vrouw en haar foetus helpen om potentiële gifstoffen zoals bedorven voedsel te vermijden. En blijkbaar kan het je helpen een verandering op te merken in de manier waarop jouw vagina ruikt.

 

Jouw reukvermogen veranderd ook als je zwanger bent

Onderzoekers hebben andere theorieën getest, zoals of het hormoon oestrogeen – dat tijdens de zwangerschap stijgt – de factor zou kunnen zijn achter dit verhoogde reukvermogen. Een studie uit 2018 in World Journal of Otorhinolaryngology ontkracht dat idee met een simpel feit: hormonen blijven stijgen tijdens de zwangerschap en daarom zou het reukvermogen toenemen naarmate de zwangerschap vordert, niet minder. Hormonen zijn echter de boosdoener in wat de geur hieronder verandert.

Hormonen beheersen zo veel van onze lichamelijke ervaringen – van onze temperatuur tot onze stemming, en ja, de manier waarop we ruiken. Wanneer vrouwen merken dat hun vagina tijdens de zwangerschap anders ruikt, is het effect vaak te wijten aan het eigen reukvermogen van de vrouw. De geur en smaak van bepaalde voedingsmiddelen kunnen tijdens de zwangerschap radicaal veranderen.

 

Schimmelinfectie tijdens de zwangerschap

Maar hoewel een andere geur normaal is, is het belangrijk op te merken dat overmatige jeuk, branderigheid, roodheid of vreemde afscheiding geen logische tekenen zijn tijdens de zwangerschap en kunnen wijzen op een schimmelinfectie. Als de geur wordt geassocieerd met jeuk, branderig gevoel of ongebruikelijke roodheid of textuur, is dat een teken dat er medisch iets mis is. Neem contact op met jouw arts over de mogelijkheid van infectie. Helaas komen schimmelinfecties vaker voor tijdens de zwangerschap dan op enig ander moment van je leven dankzij al dat verhoogde oestrogeen, dus wees extra voorzichtig.

 

Bacteriële vaginose gevaarlijk tijdens de zwangerschap

Als je een duidelijke vaginale geur opmerkt, maar het is meer een visachtige, vieze geur, heb je mogelijk last van bacteriële vaginose. Bacteriële vaginose is een ontsteking van de vagina en kan worden behandeld met medicatie door jouw arts. Vaak wordt dit veroorzaakt door een verandering in jouw pH-balans. (Nogmaals bedankt, zwangerschap.) Al dan niet tijdens de zwangerschap, kan een onaangename geur in combinatie met een schuimige gele of groene afscheiding duiden op een seksueel overdraagbare aandoening zoals gonorroe. Chlamydia veroorzaakt ook een slechte geur, dus laat je testen door jouw arts als je stank hebt met andere symptomen.

 

Geen paniek als de geur van jouw vagina veranderd tijdens de zwangerschap

Maar raak niet te verstrikt in de geur van jouw vagina als je geen andere symptomen opmerkt, zoals jeuk, roodheid of pijnlijk urineren. Hoogstwaarschijnlijk is het alleen de zwangerschap die je vagina een andere geur geeft. Sommige vrouwen hebben misschien een vaginale infectie die de geur van de vagina verandert, maar buiten een besmettelijke bron is de verandering in geur waarschijnlijk te wijten aan veranderingen in de zwangerschap.

 

Hoe verzorg je je vagina tijdens de zwangerschap

En geef jezelf niet het gevoel dat je een nieuwe geur moet verhelpen. Je moet alle producten vermijden die beloven de geur of pH-balans van jouw vagina te veranderen. Een vaginale douche (intieme douche) of het gebruik van geurende producten wordt afgeraden, aangezien die beide bacteriële vaginose en ontsteking kunnen veroorzaken in een zeer gevoelig gebied dat al goed is in zelfreiniging. Bacteriële vaginose is een risicofactor voor een vroegtijdige bevalling. Zolang vrouwen prioriteit geven aan elementaire hygiënische praktijken, het vaginale gebied schoonmaken met warm water en zachte zeep, en strakke en/of bezwete kleding verwijderen na het sporten om het gebied te laten ademen, hoef je je geen zorgen te maken over de geur.

Als je eenmaal een infectie hebt uitgesloten moet je je niet druk maken over de nieuwe geur van jou vagina. Zolang de vaginale flora normaal is, is er niet veel aan te doen. De vaginale flora is de bacterie die in de vagina leeft en helpt deze gezond te houden. Als alles onder controle is, produceert het melkzuur en andere stoffen om te voorkomen dat gist en andere slechteriken het overnemen.

Het is ook vermeldenswaard dat de pH-balans van je vagina niet het enige is dat de geur van je vagina kan beïnvloeden. Als je een lange wandeling hebt gemaakt, kan zweet je een nieuwe geur geven, of als je te strak ondergoed draagt, kan het de geur van je lichaam veranderen. Maar maak je geen zorgen. Het is volkomen normaal dat je vagina zijn eigen zwangere geur verspreidt, zolang het niet gepaard gaat met andere symptomen die op een infectie zouden kunnen duiden.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief