Wordt de vagina groter tijdens de zwangerschap?

Vagina’s brengen je plezier en baren baby’s. Tijdens de zwangerschap ligt alle nadruk op de baby en de baarmoeder, en de hoofdrollen van de vagina zijn meestal beperkt tot conceptie en geboorte. Maar terwijl je meer aandacht aan jouw baarmoeder besteedt, kan jouw vagina besluiten zijn eigen ding te doen. Wat doet je vagina gedurende deze tijd? Wordt de vagina tijdens de zwangerschap groter zoals je baarmoeder?

Grotere vagina tijdens zwangerschap
 

Jouw vagina tijdens de zwangerschap

Over het algemeen ervaart de vagina enkele fysieke zwangerschapsgerelateerde veranderingen die de dingen daar beneden zeker groter kunnen laten aanvoelen. Tijdens de zwangerschap verwijden de bloedvaten zich en hormonen zorgen voor een verhoogde bloedtoevoer naar de geslachtsorganen. Deze veranderingen veranderen de pH-waarden, het uiterlijk en de kleur van de vagina en deze vaginale veranderingen kunnen leiden tot verhoogde geur, vatbaarheid voor urineweginfecties en schimmelinfecties, en verhoogde afscheiding en gevoeligheid.

 

Jouw vagina wordt niet groter als je zwanger bent

Maar het blijkt dat de grootte van je vagina vrijwel hetzelfde blijft. De grootte van de vagina verandert niet tijdens de zwangerschap, maar reageert wel op zwangerschapshormonen en een verhoogde doorbloeding. Het bloedvolume neemt met 20 procent toe van een persoon tijdens de zwangerschap, wat betekent dat er veel meer vloeistof door de bloedsomloop wordt gepompt. De slijmvliezen in het lichaam hebben ook de neiging om gezwollen te worden naarmate de zwangerschap vordert. Zwangere mensen hebben dus meer kans op genitale zwelling, inclusief de vagina, en meer slijmproductie. Maar er zijn momenten waarop de vagina daadwerkelijk in lengte kan groeien.

 

Tijdens seksuele opwinding veranderd jouw vagina

De vagina wordt wel langer tijdens seksuele opwinding. De gebruikelijke afmeting van de vagina van een niet-menopauzale persoon is ongeveer 7 tot 10 centimeter in een niet-opgewonden toestand, en kan langer worden tot 12 tot 15 centimeter in een opgewonden toestand.

Bij geslachtsgemeenschap met een grotere penis, kan ervoor zorgen dat de vagina verder kan uitrekken als hij dat wil. Dit alles is tijdelijk. De toegenomen genitale zwelling als gevolg van een hogere bloedcirculatie betekent niet dat de vagina daardoor groter is geworden, en dat iemand daarvoor seksueel opgewonden moet worden.

 

De effecten van de zwangerschap op jouw vagina

Naarmate de zwangerschap vordert, oefent de opgroeiende baby druk uit op alle inwendige organen, waardoor ze worden samengedrukt, waardoor ze hun locatie in het lichaam herverdelen. Dus de blaas en het rectum kunnen niet zoveel volume aan als vroeger, maar de vagina blijft ongeveer hetzelfde.

De druk van het hoofd van de baby kan drukken op wat de nervus pudendus wordt genoemd. Na verloop van tijd kan deze druk ervoor zorgen dat urine gaat lekken of pijn in de vagina. De grote veranderingen in de vagina kunnen ook optreden nadat de zwangerschap voorbij is, maar ze betekenen niet dat je vagina op de een of andere manier een probleem heeft. De bekkenspieren die alle bekkenorganen ondersteunen, inclusief de vagina, kunnen verzwakken. Veel vrouwen zullen een vaginale verzakking krijgen. Harvard Medical School meldde dat bekkenbodemfysiotherapie kan helpen bij de behandeling van verzakking van bekkenorganen.

 

Praat bij klachten met jouw verloskundige

Als je je ongemakkelijk voelt, zwaarte, druk of moeite hebt om naar het toilet te gaan, praat dan met jouw verloskundige hierover. Onthoud anders gewoon dat je vagina tijdens je zwangerschap allerlei nieuwe geuren en texturen creƫert, maar groter worden is daar niet een van. Als je je vagina op dit punt van de zwangerschap zelfs kunt zien, beschouw jezelf dan als een geluksvogel.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief