Waarom is vitamine B3 belangrijk tijdens de zwangerschap?

Vitamine B is nodig tijdens de zwangerschap, maar in tegenstelling tot vitamine A, C en D is vitamine B opgebouwd uit meerdere subdelen. Zo heb je vitamine B3. Vitamine B3 is ook bekend als niacine en noodzakelijk voor de energievoorziening van cellen en speelt een rol bij de aanmaak van vetzuren in het lichaam. Je heb in de zwangerschap meer vitamine B3 nodig dan wanneer je niet zwanger bent.

Het mooie van vitamine B3 is dat het eigenlijk geen echte vitamine is. Om de naam vitamine te mogen voeren dient het te gaan om een stof die je lichaam niet zelf aanmaakt. Vitamine B3 maakt je lichaam echter wel zelf aan. Aangezien de naam vitamine B3 al heel lang wordt gebruikt voor de stof wordt die naam inmiddels geaccepteerd.

Vitamine B3 is goed voor een gezonde huid en voor de werking van het zenuwstelsel en heeft een antioxidatieve werking. Het speelt dan ook een rol in het herstel van de spieren, huid, zenuwen en zelfs het DNA. Ook heeft het een positief effect op je hartslag, stemming en slaap. Zorg daarom dat je er voldoende van binnenkrijgt. Tijdens je zwangerschap heb je 17 mg vitamine B3 nodig.

Vitamines werken vaak samen en houden verband met elkaar. Wanneer je een hooggehalte vitamine B6 hebt heb je vaak een tekort aan vitamine B3. Een tekort aan vitamine B3 kan leiden tot spierzwakte, gebrek aan eetlust, een felrode tong en mentale klachten. Dit komt echter niet vaak voor in Westerse landen omdat het in heel veel verschillende voeding aanwezig is.

Een overzicht van voeding dat rijk is aan vitamine B3 en tijdens de zwangerschap gegeten kan worden:

  • Abrikozen (gedroogd)
  • Avocado
  • Gehaktbal
  • Kabeljauw
  • Noten
  • Pindakaas
  • Pruimen (gedroogd)
  • Volkoren brood
  • Zalm

Meld je aan voor onze nieuwsbrief