Gember als je zwanger bent?

Volgens het Voedingscentrum mag je gember eten als je zwanger bent. Dat is prettig want het helpt goed tegen zwangerschapsmisselijkheid, ook wel bekend als ochtendmisselijkheid. Dit geldt overigens ook voor gemberthee. Dus, zwanger? Gember mag!

 

Gember mag dus als je zwanger bent

Er bestaat nogal wat verwarring over gember tijdens de zwangerschap. Het Voedingscentrum is echter leidend in Nederland voor wat je wel en niet veilig kan eten als je zwanger bent in Nederland. De verwarring is ontstaan door een onderzoek uitgevoerd door Reproductive Toxicology gepubliceerd in 2000. Hier werden zwangere ratten onderzocht op de effecten van gemberthee. Dit gaf een verhoogd risico op embryoverlies weer.

In 1999 gaf de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) echter al een rapport uit waarin gember als gezond middel tegen zwangerschapsmisselijkheid werd aangeraden. In 2001 deed de Chiang Mai University een studie naar gemberthee en daaruit bleek dat het gebruik van gemberthee geen nadelige effecten heeft op de ongeboren baby. Hieruit bleek wel dat zwangerschapsmisselijkheid verminderd werd. Enigszins tegenstrijdige onderzoeken dus maar mensen zijn geen ratten zullen we maar denken.

 

Gember of gemberthee als je zwanger bent?

Zoals uit de eerder genoemde onderzoeken blijkt en het advies van het Voedingscentrum kan je zowel gember als gemberthee tijdens je zwangerschap gebruiken. Hiermee kan je dus gember gebruiken tijdens het koken, maar ook plaatsen in jouw smoothies, toevoegen aan water of er gemberthee van maken. Gemberthee kan je overigens ook gewoon kopen in de supermarkt. Zorg er in elk geval voor dat je de gember goed schoonmaakt en liever scheelt voordat je het gebruikt. Het komt immers toch uit de grond.

 

Waarom gember fijn is als je zwanger bent

Gember kan helpen tegen meerdere zwangerschapskwaaltjes. Het helpt tegen zwangerschapsmisselijkheid, maar ook tegen brandend maagzuur kan het helpen. Prettig want ook brandend maagzuur komt regelmatig voor als je zwanger bent. Gember helpt overigens ook tegen andere vormen van misselijkheid. Zo kan gember ook helpen tegen zeeziekte of autoziekte.

 

Hoeveel gember neem je per dag als je zwanger bent?

Zoals het met alle voedingsstoffen is is het beter om het niet in overvloed te eten. Beperk daarom het gebruik van gember tot de aangegeven hoeveelheid. Op een gegeven moment heeft het simpelweg geen effect meer maar ook kan het effect hebben op de balans van de bouwstoffen in jouw lichaam.

Hou daarom de volgende aantallen aan:

  • Gedroogde gember (in capsules): maximaal 2 gram per dag
  • Verse gember: maximaal 10 gram.
  • Gemberthee: maximaal 4-5 kopjes per dag

 

Waar komt gember vandaan?

Gember is een wortel dat dus onder de grond leeft. Daarom is het schillen van gember voor gebruik echt aangeraden als je zwanger bent. Gember is de wortelknol van de plant Zingiber Officinale. De wortelsokken worden opgegraven als de plant wordt geoogst in de herfst wanneer deze zijn bladeren verliest. De gemberwortel wordt dan gedroogd in de schaduw. Al eeuwen lang wordt gember gebruikt tijdens het bereiden van voedsel, zeker in de Aziatische keuken. De afgelopen jaren heeft het ook een opmars gemaakt in Europa. Gember heeft namelijk een gezonde en helende werking op vele klachten. We zien gember dan ook als een specerij of kruiden.

 

Wat zit er eigenlijk in gember?

De voedingsstoffen die je aantreft in gember zijn voornamelijk mineralen, vitamines en antioxidanten. Gember bevat namelijk vitamine B1, vitamine B2, vitamine B6 en vitamine C. Waar gember echter vooral om bekend staat zijn zijn mineralen. Deze zijn rijkelijk aanwezig. Zo bevat gember calcium, fosfor, ijzer, kalium, koper, magnesium, natrium en zink. Dit vitamines en mineralen ken je waarschijnlijk allemaal wel maar gember bevat nog meer belangrijke voedingsstoffen.

 

Wat gember bijzonder maakt tijdens je zwangerschap

Gember is namelijk ook rijk aan ginerol, shogaol en zingiberene. Elk heeft zijn waardevolle eigenschappen. Ginerol is het stofje dat zwangerschapsmisselijkheid helpt verminderen. Erg fijn als je zwanger bent dus. Dit doet die door de leverfunctie te stimuleren. Shogaol heeft een ontstekingsremmende werking en zelfs enigszins pijnstillend. Zingiberene helpt bij de spijsvertering en als je zwanger bent dan weet je dat dit belangrijk is. Dat betekent een betere stoelgang en minder constipatie.

Gember is overigens ook bloeddrukverlagend. Ook handig tijdens de zwangerschap want nog veel vrouwen ondervinden last ven een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap.

Al met al, is gember dus zeker een aanrader tijdens de zwangerschap.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief